Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dagen för att minnas offren

Den 27 januari blir det fackeltåg och minnesstund i kyrkan. Det handlar om den internationella minnesdagen för förintelsens offer.

Lars Dencik kommer att tala om förintelsen den 19 januari.

Lars Dencik kommer att tala om förintelsen den 19 januari.

Foto: Fotograf saknas!

SÖDERKÖPING2016-01-17 12:00

Nu planeras för Förintelsens minnesdag i Söderköping den 27 januari – en internationell manifestation som äger rum över hela världen på samma datum som koncentrationsläget Auschwitz befriades 1945. Det var 2005 som FN deklarerade denna dag som internationell minnesdag men den har högtidlighållits nationellt i Sverige sedan 1999.

Årets tema är människovärde och redan veckan innan, den 19 januari, kommer professorn i socialpsykologi Lars Dencik att föreläsa på Stinsen om ”förintelsen och spåren av en nutida antisemitism” inom ramen för föreläsningsserien Retro.

Den 27 januari uppmärksammas dagen med ett program som börjar med en nyhet, nämligen ett fackeltåg.

– Jag tror inte vi haft fackeltåg just i samband med förintelsens minnesdag förut, det ska avgå från Brunnsparken och sedan gå till S:t Laurentii kyrka där minnesstunden hålls, berättar Linda Staaf, kultursekreterare.

Väl framme vid S:t Laurentii kyrka har man satt ihop ett program med mycket musik

– Det är kyrkoherde Åsa Ström Broman och Mattias Ravander (S) som hälsar välkomna i kyrkan. Sedan blir det ett väldigt stämningsfullt program med mycket musik och framträdanden, säger Linda Staaf.

För övrigt medverkar bland annat Jacob Severin från myndigheten Forum för levande historia samt komminister Cecilia Ehlert Ankarstrand. För musiken svarar Söderköpings musikklasser årskurs nio, organist Nils Östling, Claes Henke och dessutom medverkar elever från Nyströmska skolan. På programmet står orgelmusik, ljuständning, sång, musik, tal och betraktelse.

I samband med denna minnesdag öppnar också en utställning på Stinsen: ”Aktion T4 – om människosyn i nazityskland” som är producerad av Forum för levande historia.

– I år har vi fått färdigt digitalt material av dem som vi tryckt upp. De lyfter olika ämnen och i år är det T4 som kanske inte så många känner till, berättar Linda Staaf.

T4 var ett ”eutanasi”-program i nazityskland vilket innebar att man från 1939 fram till 1941 mördade människor med funktionsnedsättningar. Även efter 1941 fortsatte detta men då inofficiellt.

Utställningen kommer sedan att visas också i S:t Laurentii kyrka, Nyströmska skolan samt Ramunderskolan.

Uppmärksammandet av dagen sker i samarbete med Svenska kyrkan, Söderköpings Rotary,

Forum för levande historia, Nyströmska skolan, Kulturskolan och ”Tillsammans”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om