Att skriva dagbok är lite av en utdöende konstform i dessa Facebook- och Instagram-tider. Östergötlands arkivförbund drog 1997 i gång projektet ”Rädda dagboken”, då hade man ambitionen att samla in dagbokssamlingar för att rädda dem åt arkiven.
– För tio år sedan utvecklades det till att också skapa nytt material så nu har vi anordnat dagboksveckor i tio år, berättar Albin Lindqvist från Östergötlands arkivförbund.
Nu anmodas Söderköpingsborna att skriva dagböcker för vecka 39, sedan ska dessa lämnas in på Stinsen senast den 11 oktober. Man kan också skicka in till Östergötlands arkivförbund, sedan ska dagböckerna arkiveras i Söderköping av Söderköpings arkivförening. Meningen är att man senare ska kunna gå in och forska på materialet.
Som exempel på betydelsefulla dagböcker nämner Albin Lindqvist Anne Franks dagbok men han framhåller även Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit.
– En östgötes dagbok låg till grund för böckerna, nämligen Anders Pettersson som emigrerade till USA 1834 och där tog namnet Andrew Peterson, upplyser Albin Lindqvist som tillägger att Moberg hittade dagböckerna i Minnesota.
Hittills har tio Östgötakommuner haft dagboksveckor, man anmodar alltså kommunens invånare att under en höstvecka skriva dagbok. Det finns heller inga kvalitetskrav eller begränsningar angående textens längd.
– Åtvidaberg har hittills rekordet, där fick vi in en bit över 100 dagböcker, säger Albin Lindqvist.
Förhoppningen är nu att Söderköping kan matcha dessa siffror.
– Vi har bland annat skickat ut information till skolorna i kommunen, säger Linda Staaf, kultursekreterare och tillägger att man vill ha in ett så brett material som möjligt, både vad gäller ålder och kön.
– Vi tar även emot dagböcker skrivna på annat språk än svenska men då vill vi gärna veta vilket språk det är så vi kan översätta, tillägger Albin Lindqvist.
Men man har tagit intryck av den elektroniska tid vi lever i vad gäller textinsamlandet.
– Vi accepterar material från bloggar också men då vill vi inte bara ha en länk till sidan utan materialet för den aktuella veckan inkopierat i ett dokument eller utskrivet på papper, påpekar Albin.
Alla som deltar i dagboksskrivandet är med i en utlottning av priser: ett på 2500 kronor, ett på 1500 samt ett på 1000 kronor. Dessutom delar Söderköpings kommun ut 50 böcker till de deltagande, prisutdelningen sker på Arkivens dag den 8 november.