Cyklande turistguider

Plötsligt svänger en stor, svart lådcykel upp på gatan vid gästhamnen i Norrköping. Det är turistinformatören Nora Cserhalmi som är på gång.




Turistinformatören Nora Cserhalmi i Söderköpings gästhamn, med den nya lådcykeln.

Turistinformatören Nora Cserhalmi i Söderköpings gästhamn, med den nya lådcykeln.

Foto: Sören Boström

SÖDERKÖPING2019-08-03 07:00

– Vi turistvärdar här i gästhamnen, har utrustats med en lådcykel i år och det har fungerat riktigt bra.

På vilket sätt?

– I fjol hade vi en vagn och släpade på. Det funkade väl också, men nu kommer vi med cykeln och har allting i lådan, all information, så det är en stor förbättring.

– Sen fungerar själva lådan på cykeln som ett bord. Exempelvis när jag tar fram en karta för att visa vägen, så lägger jag kartan på bordet och visar och ritar.

Och så kan du parkera cykeln var du vill?

– Ja, vi är väldigt mobila, men vi har fått några favoritställen här längs gästhamnens brygga och så varierar vi platsen, om det eventuellt står några parkerade cyklar på någon av de platser vi brukar använda.

Hur många år har du jobbat som turistinformatör?

– Det här är mitt tredje år inom turismen här i Söderköping och jag tycker fortfarande att det här sommarjobbet är lika kul. Ibland jobbar jag här i centrala Söderköping, ibland ute bland turisterna i skärgården.

Vad är det roligaste med turistjobbet?

– Det är ju att man får träffa olika människor hela tiden, även om frågorna ofta är desamma.

Är det någon fråga som du inte klarat av?

– Jo, det händer emellanåt. Senast idag, faktiskt, när en bilist kom och frågade vad skyltarna "Klass 1" och "Klass 2" innebar vid en av våra parkeringsplatser.

– Det har jag faktiskt inte en aning om, så det får jag kolla upp, så att jag kan svaret från och med i morgon, fastslog Nora.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om