Det arbetas hårt för ökat byggande i kommunen för tillfället. En mängd ärenden – större och mindre och i olika skeden av processen – bereds av samhällsbyggnadsförvaltningen där man på senare tid nyanställt för att hinna med.
– Vi har nu fyra planarkitekter och det är väl 17 detaljplaner igång. Tyvärr ligger kommunen lite efter i det här arbetet, jag brukar säga att vi haft bra markberedskap men dålig planberedskap, säger Johan Cöster, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Ett av de större aktuella områdena som är lite längre framskridet i planarbetet är Eriksvik – Brunnsparken där kommunen samarbetar med Riksbyggen men också med ED bygg som äger Vimman – detaljplan är här framtagen och samrådsmöten har hållits.
– Här finns beslut om granskning som vi tror kan bli av någon gång i februari. Sedan redovisar vi de synpunkter som kommit in i ett granskningsutlåtande, vi hoppas att planen kan antas innan sommaren, upplyser Johan Cöster som pekar på att byggnationen kan påbörjas under 2018.
Planerna på bebyggelse i det här området är inte helt okontroversiella, röster har höjts om omfattningen och husens höjd och den borgerliga oppositionen (C, L samt KD) yrkade på återremiss alternativt en omarbetning på senaste mötet med samhällsbyggnadsnämnden – det slutade med att man reserverade sig mot beslutet. Man menar att en kompromisslösning borde kunna uppnås där några av husen i planen utgår och höjden fastställs till två våningar plus inredningsbar vind.
Det ursprungliga planförslaget innefattar totalt sju flerbostadshus på tre våningar med sammanlagt cirka 90 lägenheter.
– Under resans gång har vi funderat över omfattningen och kommer att skruva lite på projektet, den här siffran kommer att bli något reviderad nedåt innan den går ut till granskning, säger Johan Cöster.
– Men när det gäller höjderna så är det ju så att förvaltningen har ett tydligt uppdrag att jobba med resurshushållning – det blir mer ekonomiskt. Samtidigt behövs det fler bostäder i kommunen.
Men Johan Cöster påpekar att detaljplanen också innefattar den östra delen av parken som inte ska bebyggas. Här ska tillgängligheten för allmänheten säkerställas och parken utvecklas.
– Vi vill beakta det med gångvägar och annat. I praktiken försvinner tennisplanen och en del träd men också den parkering som finns mitt i parken. Exploateringen är tänkt att ge ett överskott som vi kan satsa på parken på olika sätt, säger Johan Cöster som tillägger att en gestaltningsplan tagits fram för Brunnsparken.
Ambitionen i Söderköpings kommun är att det ska tillskapas 450 bostäder till 2020.
– Om man ser strikt på Söderköpings andel av det nationella bostadsbehovet skulle vi behöva bygga 1200 bostäder till 2025, säger Johan Cöster som tillägger att det skett stora satsningar på bostäder förr, till exempel Husby och Alboga.
– En kommun gör vissa åtaganden vad gäller servicefunktioner och annat och det kräver ett visst skatteunderlag, inflyttning ger intäkter.
Närmast i tur vad gäller bostäder är annars etapp två på Vikingavallen där Ramunderstaden nu tagit in anbud från entrepenörer. Det handlar om två punkthus med 56 lägenheter och här räknar man med byggstart under våren med inflyttning till 2018. På Vikingavallen kommer det när etapp två står klart att finnas 96 hyreslägenheter tillgängliga – från ettor till femmor.