Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bygga var och hur tätt?

Planerna på förtätning i villaområden är inte populärt, det framkom under den borgerliga alliansens dialogmöte om byggplaner förra onsdagen. Ökad dialog med medborgarna är ett önskemål.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2016-11-01 10:00

På onsdagskvällen bjöd den borgerliga alliansen (C, L samt KD) in till en dialog i Nyströmska skolan med namnet "Bygga mera är rätt – men hur tätt?" om bostadsplanerna i kommunen som till stor del lyfte inriktningen på förtätning av staden. Det blev ett välbesökt möte med en hel del politiska företrädare från oppositionen på plats men även från majoriteten och så förstås många engagerade medborgare.

Kvällen började med att Ulrik Nilsson (C), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, gick igenom några av de projekt (olika långt gångna) som samhällsbyggnadskontoret nu arbetar med: Alboga, Eriksvik, Fullerstad, Reningsverket, Skogshem, Södra Kullborg med flera. Han var noga med att poängtera att det här var vad förvaltningen fått att jobba med utifrån majoritetens bostadsförsörjningsprogram, somligt stödjer den borgerliga alliansen, somligt är man emot.

– Det går fort och händer mycket, det arbetas mycket på olika fronter, bedömde Ulrik Nilsson.

Dessutom hade stadsarkitekten Raymond van der Heiden bjudits in för att tala om förtätning i städer – något som han i egenskap av holländare vet en del om med tanke på folktätheten där. Han jämförde Söderköping med Åtvidaberg där han själv är verksam och berättade hur han såg på detta med förtätning i tätorter.

Några saker som van der Heiden betonade var vikten att bygga utifrån en plats DNA, alltså unika karaktär, samt hur viktigt det är att samla in input från de som bor på platsen, skapa delaktighet genom till exempel workshops.

– Man kan rentav skapa nya kvalitéer i en stad och förbättra genom förtätning men man måste tänka på stadens DNA i den processen – vad är det unika med platsen?

Efteråt samlades man i cafeterian för själva dialogen – ett samtal om hur det bör byggas i staden. Här framkom snabbt en skepsis mot begreppet förtätning hos många av de närvarande. Vissa ansåg att Söderköping inte behöver förtätas överhuvudtaget; andra att staden måste växa och därmed förtätas men att det måste ske med förnuft.

De flesta närvarande var dock helt överens om att planerna på förtätning i villakvarteren, bland annat i kvarteret Rönnen och Skogshem, är förkastliga – planer som också mötts av protester från de boende.

– Vi i alliansen poängterar att man satsar energi på fel ställen med förtätning i villakvarteren där det kommer att bli överklaganden och utdragna processer, sa Ulrik Nilsson.

Vad gäller de stora planerna för Alboga fanns delade uppfattningar. Förre ks-ordföranden Magnus Berge (C) menade att detta är en effekt av att majoriteten skrotade planerna för Mariehov vilket han anser var mycket oklokt.

– Där fanns en fördjupad översiktsplan men den nya majoriteten rev upp det och då återstår bara Alboga.

Raymond van der Heiden sa sig känna igen den här diskussionen från andra platser när det presenteras byggplaner och betonade vikten av medborgarinflytande:

– När det ska byggas och förtätas, varför inte vända på frågan? Börja med att fråga hur få till grönytorna, cykelbanor, barnperspektiv? Sedan bygger man utifrån dessa frågeställningar.

Mötet blev alltså mer fokuserat på kritik av de planer som nu ligger och mindre på hur man vill se staden bebyggas framöver vilket var den ursprungliga tanken från den borgerliga alliansen. Det visar förmodligen att storskaliga byggplaner i tätorter i allmänhet väcker mycket känslor men också att många inte känt sig delaktiga i en process som nu går ganska fort.

Anders Eksmo (KD) avslutade med att göra en summering av mötet:

– Det är så viktigt med input från medborgarna. Vi måste ta reda på vad framtida generationer vill ha. Vi i alliansen får ta med oss det här, vi måste ha en dialog och engagera många människor brett och hoppas att vi kan få med oss majoriteten på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om