Brunnslasarettet utreds

Det ser lite slitet ut, det nu tomma Brunnslasarettet i Söderköping, byggt 1893. Vad som behöver göras och hur det kan användas är frågor som kommunen väntar svar på från Ramunderstaden.

Byggt 1893. Oklart vad som ska hända med Brunnslasarettet.

Byggt 1893. Oklart vad som ska hända med Brunnslasarettet.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Söderköping2017-09-19 06:00

– Vi är måna om att kunna göra något bra av Brunnslasarettet. Ramunderstaden har uppdraget att undersöka och komma med en redogörelse för husets skick, säger kommunalrådet Anders Bevemyr (S). Därefter kan frågan aktualiserats och ett politiskt beslut tas.

Byggnaden har haft flera funktioner. Senast evakueringsboende med 40 platser från hösten 2015 till maj 2016. Då gjordes vissa renoveringar och en del mellanväggar sattes in.

– Men det har blivit stora sättningar i väggarna och nu vill vi veta hur det kunde bli så, säger Anders Bevemyr. Jag har hört att det även varit sättningar där tidigare.

När huset byggdes var det lasarett till den riksbekanta brunnsverksamheten då människor vallfärdade från hela lander till Söderköpings Brunn för att ta del av det hälsobringande vattnet. En verksamhet som varade till en bit in på 1970 talet.

Här fanns tre stora sovsalar, mindre enskilda rum, laboratorium och undersökningsrum.

Sedan oanvänt till 1982 då kommunen byggde om det med invändigt med lektionssalar till Bergaskolan. Senare år har också kommunens Medeltidscentrum varit här en period.

– Det vore inte bra om vi inte skulle kunna använda huset, det är en väldigt trevlig miljö där det ligger, säger Anders Bevemyr.

Källfakta: Från forntid till nutid. Söderköpings stads historia under 1000 år, av Ola Lönnqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om