– När vi tittar på ägaren granskar vi om kommunen, i det här fallet, ger skolan rätt förutsättningar och att de systematiskt kollar att de jobbar som de vill. Samtidigt tittar vi på hur enheterna jobbar och ser till att eleverna får det stöd de ha rätt till, säger Allan Westerdahl, enhetschef på Skolinspektionen.
På tre av sex punkter får skolan föreläggande om åtgärder. Bland annat saknas fungerande rutiner för arbetet med särskilt stöd.
– Alla tre punkterna handlar egentligen om brister i dokumentationen. Själva stödet har de, men det har inte varit dokumenterat, säger Tony Eriksson, biträdande rektor på Ramunderskolan med ansvar för grundsärskolan.
– På grundsärskolan är det extremt personaltätt och ibland kan det vara svårt att avgöra vad som är ett utökat stöd. I en vanlig klass blir det väldigt tydligt.
Tillsynen visar också att elevhälsans kompetenser inte i tillräcklig utsträckning används hälsofrämjande och förebyggande. Tony Eriksson förklarar att eftersom särskoleeleverna är en så liten del av skolans elever har de valt att inte ta upp dessa på varje veckomöte med elevhälsan.
– Där ändrar vi rutinen och tar kontinuerligt med särskoleeleverna.
Brister konstaterades också på punkten "styrning och utveckling av verksamheten". Där krävs bland annat att rektorn följer upp skolenhetens resultat bättre.
– Vi har inte varit tillräckligt tydliga i de olika ämnena då eleverna har en och samma klasslärare. Nu måste vi analysera varje ämne för sig och ta fram utvecklingsområden.