Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brandskydd för gamla hus

Eksjöbranden visade riskerna med gammal, tät träbebyggelse. I Söderköping har räddningstjänsten nyligen gjort en inventering angående Drothem.

Eldhärjat. Branden i Eksjö kostade ett liv och var svårsläckt.

Eldhärjat. Branden i Eksjö kostade ett liv och var svårsläckt.

Foto: Mikael Fritzon/TT

SÖDERKÖPING2015-08-23 18:00

Det var förra söndagsmorgonen som det larmades om en brand i en träbyggnad från 1500-talet i Gamla Stan, Eksjö. En ung kvinna omkom i branden som bekämpades i flera dagar av 60 brandmän från hela Jönköpings län. Detta visade riskerna med gammal, tätbebyggd träbebyggelse som inte är anpassade till moderna brandsäkerhetskrav.

I Söderköping finns som bekant också äldre, tätbebyggda delar med trähus, ett exempel är Drothemskvarteret.

– Vi gjorde en inventering sommaren 2013 av Drothem med tanke på just brandsäkerhet, berättar Johan Nordström, brandingenjör som tidigare arbetade på Söderköpings räddningstjänst, nu på Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG).

– Sedan skiljer sig Drothem lite från Eksjö med dess slutna kvarter, i Drothem är husen mer fristående med en del sammanbyggda delar så det är inte riktigt lika illa.

Man har graderat de olika byggnaderna i fyra olika grader vad gäller brandsäkerhet.

– Den del av Drothem som löper störst risk är vid Rydebergsstugan eller "Kalle mä pipas stuga" och de andra trähusen som ligger intill varandra, säger Johan Nordström.

– En annan orsak till att vi började med Drothem är att det finns ett flertal statliga byggnadsminnen där.

Efter inventeringen köpte Söderköpings räddningstjänst in en specialslang med tanke på de speciella förhållandena.

– Det är en typ av slang med hål i som man kan lägga mellan husen och som skapar en vattenridå, förhoppningsvis kan den förhindra brandspridning, säger Johan Nordström som tillägger att slangen finns i Söderköping men också är en resurs för hela länet efter att man uppgått i RTÖG förra årsskiftet.

Man har också inventerat brandposter och en motorspruta vid ån som innebär att man kan pumpa vatten direkt därifrån.

– Eftersom det är så trånga gator blir det mycket slangdragning vid händelse av brand, förklarar Johan Nordström som också ser anledning att idka lite självkritik.

– Det finns saker vi kan förbättra ytterligare, till exempel skulle vi kunna gå in i hus i förebyggande syfte och se om det finns sammanbyggda vindar och annat. Vi har tagit första steget och nu jobbar vi vidare.

Efter att denna inventering gjordes har alltså Räddningstjänsten i Söderköping uppgått i RTÖG vilket Johan Nordström ser som en fördel om olyckan skulle vara framme.

– Jag tror att det skulle kunna innebära att vi kan skicka större resurser snabbt vid en eventuell brand. Eftersom vi har en gemensam ledningscentral samt organisation kan resurserna riktas direkt.

En konkret åtgärd är att det råder ett generellt eldningsförbud i centrala Söderköping efter ett beslut 2007. Förbudet gäller området från Brunnsparken till gamla brandstationen och från kanalen till E22 och är specifikt för att förhindra "risken för brand i den äldre trähusbebyggelsen i Söderköpings tätort".

RTÖG

Räddningstjänsten Östra Götaland bildades 2010 och har idag fem medlemskommuner: Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg.

Man är cirka 450 medarbetare och täcker ett område med drygt 310 000 invånare som är 5 270 kvkm stort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om