Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bottenbetyg på hemtjänstens mat

Maten bör vara god och näringsriktig. Men den mat som hemtjänsten levererar till äldre får ett av de sämsta betygen i Östergötland.

SÖDERKÖPING2011-11-21 20:24

Maten som hemtjänsten delar ut i Söderköpings kommun har fått en etta. Söderköping, tillsammans med bland andra Ydre, Kinda och Vadstena är sämst i Östergötland. Hela länets samlade betyg är fyra, av fem möjliga.

Betyget visar äldre personers möjlighet att påverka vilken mat de får. I Söderköpings kommun finns ingen valmöjlighet.

?Inte bra mat?

Folkbladet har diskuterat hemtjänstens mat med en man i åttioårsåldern som bor i Söderköpings tätort. Han är inte förvånad över betyget.

- Den är inte bra. Man får en matsedel för månaden och kan pricka i vad man önskar. Jag beställer bara mat 5-8 gånger per månad, säger mannen som vill vara anonym.

De återstående dagarna lagar han maten själv. Favoriträtter är stekt sill, strömming och olika varianter av köttfärs.

- Fisken går inte att äta, det är ofta sej, det som vi östgötar kallar skräpfisk. Det är bara vissa saker de kan göra bra, som köttfärsrätter. Men det de gör själva borde ju vara bra.

Matlagningen ser mannen som ett tidsfördriv. Men om fler val fanns varje dag på matsedeln skulle han beställa oftare.

- Man förstår ju att det är kostsamt att ha olika mat, säger mannen. Och för mig blir det billigare att laga maten själv. Som pensionär har man inte många kronor.

I övrigt berömmer han hemtjänsten och personalen som han beskriver som gudomlig.

Ingen valmöjlighet

Att mat är viktig för livskvaliteten råder det knappast någon tvivel om. Ett önskemål är även att kunna påverka sin kost och vad man stoppar i sig. Socialstyrelsen som ger ut Äldreguiden har mätt andelen hur äldre kan påverka olika situationer i sin tillvaro. Ett av de områden som undersökts är maten, och om valmöjlighet finns.

- Betyget beror mer på att det inte finns fler rätter att välja på än att maten är dålig, säger Tommy Hult, sektorchef för vård och omsorg. Det finns en rätt, en matsedel. Tyvärr ser det ut så, men det är den lösningen vi har valt. Kostenheten hjälper oss med maten och har inte den möjligheten.

Tommy Hult säger att näringsinnehåll ska följas men att det inte finns riktlinjer som säger att äldre ska ha valmöjlighet.

- Det pågår en stor diskussion om maten, om den ska vara färdiglagad, vacuumförpackade eller fryst. Färdiglagad mat, som är varm, det är det vi valt.

Maten som levereras i tätorten är lagad i Storängsköket.

Fakta Äldreguiden
Äldreguiden ger vägledning för att jämföra kvaliteten på vården och omsorg vid landets äldreboenden, korttidsboenden, dagverksamheter och hemtjänstverksamheter. Man kan också jämföra kvaliteten på vården och omsorgen mellan landets kommuner och mellan de olika stadsdelarna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Äldreguiden bygger på information som samlats in från landets kommuner. Socialstyrelsen gör årligen nya enkätundersökningar och uppdaterar Äldreguiden. Äldreguiden ges ut för femte gången. Äldreguiden är ett hjälpmedel för äldre och deras närstående som vill ha information om en viss verksamhet eller om kommunens äldreomsorg i stort. Men den är också till för personal och ledning. Tanken är att information i Äldreguiden ska kunna användas i arbetet med att förbättra kvaliteten inom vården och omsorgen av de äldre. Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att utveckla öppna jämförelser inom vården och omsorgen. Äldreguiden är ett led i det arbetet. Mer information finns på: http://aldreguiden.socialstyrelsen.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om