Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bolagsvinst plockas ut av kommunen

Ramunderstaden gjorde en vinst på 7,3 miljoner förra året och nu väljer kommunen att ta ut utdelning av bolaget.

Går bra. Ramunderstadens soliditet ligger över 20 procent vilket gör att kommunen har rätt att plocka ut avkastning från bolaget.

Går bra. Ramunderstadens soliditet ligger över 20 procent vilket gör att kommunen har rätt att plocka ut avkastning från bolaget.

Foto: Patrik Selsfors

Söderköping2017-04-11 06:00

Resultatet på 7,3 miljoner kronor är en ökning på cirka 30 procent jämfört med 2015 och ska enligt årsredovisningen i första hand bero på ”ökade intäkter och låga finansiella kostnader”.

Enligt ett fullmäktigebeslut har kommunen rätt att ta ut en utdelning av Ramunderstaden om vissa kriterier uppfylls, bland annat att soliditeten är över 20 procent. Det har nu uppfyllts och i och med det tar kommunen ut 121 000 kronor i utdelning.

– Vi vill inte dränera företaget på pengar utan vi vill att de återinvesterar i verksamheten i möjligaste mån. Däremot är det inte konstigt om ägarna till ha avkastning, säger Yvonne Persson (M), kommunalråd.

I början av mars stod det klart att hyrorna i Ramunderstadens fastigheter höjs med 0,85 procent 2017 och 2018. Något bolagets vd Thomas Angström inte alls var nöjd med då de i stället ville se en ökning på 2,28 procent. Hyresgästföreningen däremot anser det vara rimligt. I förhandlingarna har de tagit hänsyn till hur företaget mår och kostnadsökningar i form av el och vatten exempelvis.

– Att de vill ta ut pengar för att kunna bygga nytt är inte relevant, man kan inte ta ut en kostnad i förskott, säger Anita Andersson Landegren, ordförande i Hyresgästföreningen.

– Sen har vi inget emot att företaget går med vinst, det är jättebra. Men vi värnar om hyresrätten.

Tycker du att de borde kunna göra mer renoveringar med den vinsten?

– Var har de gjort egentligen? Jo, de har gjort lite i Kullborg och Alboga men Husbybacke ligger efter. De har pratat om det i flera år men kommer inte till skott.

I oktober var frågan om Ramunderstadens höga marginaler uppe på kommunstyrelsen, då politikerna noterat att bolaget för andra året i rad väntades göra en högre vinst än budgeterat.

– Egentligen är det ju så att man då tar ut en för hög hyra av hyresgästerna, och det får inte ske för länge. Då ska man se till att ge tillbaka i form av till exempel ökat underhåll för att motivera det, sa dåvarande kommunalråd Mattias Geving (S).

Men Yvonne Persson verkar inte vara av samma åsikt.

– Generellt kan man säga att ska det göras renoveringar så behövs det pengar. Det innebär också att standarden höjs. Ska man få tillstånd en renovering är enda sättet att höja hyran, det finns inget annat sätt att göra.

– Kraven på Ramunderstaden är att det i allt de gör ska finnas en affärsmässighet, säger Yvonne Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!