Blottlägger - och skyddar
Tre gravfält med sammanlagt drygt 90 registrerade gravar från vikingatiden håller på att rensas upp och snyggas till vid Hovs gård i Mogata, Söderköpings kommun. Till sin hjälp har markägarna och arkeologen Mattias Schönbeck från länsstyrelsen vad den senare kallar "fornlämningarnas bästa vänner" - 23 får.
- Den här runstenen reste sönerna Germund och Anund efter sin far Sote, berättar Mattias Schönbeck.
Foto: Patrik Larsson
Gravarna är runda jordhögar och prydda med uppskjutande stenar. - Den typen av form kan inte naturen åstadkomma, alltså vet vi att det är gravar, berättar Schönbeck. Till en början syntes de inte alls, men i takt med att rensningen fortskridit har en efter en kommit fram i dagsljuset. - Det är som att leta kantareller, det är svårt i början, men när ögat ställt in sig hittar man hur många som helst. - Det är väldigt genomtänkt vilken växtlighet som ska plockas bort och tanken är att naturen här ska vårdas kontinuerligt. Det är där fåren kommer in i bilden. - Får är världens bästa fornvårdare. De betar utan att förstöra någonting så gravarna kommer fram, myser arkeologen. Här finns också en runsten som hittades 1821 och vars inskription lyder "Germund och Anund reste denna sten efter Sote, sin fader. Frälse Gud hans själ". - Antingen ligger Sote begravd just här eller så är det en sten rest som minne för att övriga släkten ligger här. Det är en stark släkttradition med gravfält, säger Schönbeck. I höst kommer stenen att packas in för att kväva algerna som växer på den och i vår ska inskriptionen efter ingående rengöring målas för första gången i modern tid. Klart om några år
Länsstyrelsen får pengar från Riksantikvarieämbetet för att genomföra projektet och om tre, fyra år räknar Schönbeck med att alla tre gravfält ska vara helt klara. - Då ska här finnas parkering och informationsskyltar och det ska vara skyltat från vägen. Jag hoppas att fler kommer hit och får se det här.