Det är svårt att beskriva Örtagården i Söderköping utan att använda ord som prunkande, doftande, grönska och fägring - ännu svårare är det att föreställa sig att den trädgård där Örtagården ligger idag för bara tjugo år sedan var en vildvuxen och snårig tomt som ägdes av kommunen.
Hade det inte varit för Örtagårdsföreningen, som sedan slutet på 1980-talet arbetat och skött om trädgården, hade Söderköping gått miste om storslagen plantförsäljning, kafé Rosendoft, skördemarknad - och den årliga Örtagårdsdagen.
- Från början var det ett sätt att visa upp trädgården och växterna, nu har det blivit en välbesökt tradition. Nytt för i år är en folder som vi låtit trycka upp över alla rosor vi har, säger Margareta Zackrisson, ordförande för Örtagårdsföreningen.
"Verkar läkande"Sammanlagt växer tjugotvå olika sorters rosor i trädgården.
- Jag brukar ta med mig sticklingar från min trädgård hit, jag har elva olika sorter. Det är fascinerande med rosor - ena året kan de de vara svarta, och nästa år gula. De verkar ändra färg beroende på klimatet, säger Monika Karlsson, medlem i föreningen.
Onsdagens Örtagårdsdag var välbesökt. Mellan rosenbuskar, plantager och under äppelträd trängdes besökarna kring bord och på bänkar.
- Jag har så mycket sniglar - de äter upp hela min trädgård. Har du någonting mot sniglar, frågar en kvinna örtterapeuten Gerd Svensson som säljer ringblomssalvor, torkade örter och frön vid ett bord.
- Lejongap gillar de inte, svarar Gerd Svensson och förklarar att örter är hennes grej.
- Jag odlar mina egna ringblommor och gör salvor. De verkar läkande och återfuktar huden - väldigt bra, säger hon.
"Goda växter"Gertrud Bjureström, kassör i Örtagårdsföreningen, berättar att föreningens främsta uppgift är att se till att gamla växter och örter fortlever så att nästkommande generationer kan ta del av dess skönhet och helande effekt.
- I trädgården har vi både "onda" och "goda" växter. Järnört användes till exempel förr i tiden som smärtstillande, berättar Gertrud Bjureström.
Förutom försäljning av växter och örter så kunde besökarna njuta av kaffe och hembakade delikatesser, sjunga med i allsång och tävla med snyggaste blomsterhatt.
- Jag bara plockade ihop en bukett blommor från min trädgård och fäste på en gammal hatt, säger Solveig Darago, som kom etta i hattävlingen.