Söderköpings kommun har ett antal bilar som används i tjänsten av kommunens anställda. För tillfället rör det sig om 38 leasade samt 34 egenägda; till detta kommer specialfordon, till exempel brandbilar. Personbilarna administreras i nuläget av olika förvaltningar vilket gör det svårt att ha en övergripande kontroll över hur bilarna utnyttjas.
Man har nu i några år diskuterat samt utrett frågan om en kommunal bilpool, eller fordonscentral som det heter i utredningen, dels för att få bättre överblick och dels för att i förlängningen få lägre kostnader. Och efter kommunstyrelsens arbetsutskotts (AU) senaste möte börjar planerna konkretiseras alltmer.
Börjar i augusti– Målsättningen är att vi tjuvstartar med bilpoolen i augusti, förutsatt att kommunstyrelsen tar beslut i frågan, säger Michael Botvidsson, teknisk chef.
– Sedan får det här växa fram under ett par års tid och vi kommer att börja med de leasade bilarna.
Det kommer att inrättas en tjänst som fordonsadministratör som kommer att ha ett övergripande grepp om bilpoolen. Denna tjänst finansieras av de vinster som görs genom bilpool-reformen.
Optimera resandet– Vi ska även lägga in cyklar och busskort för att optimera vårt resande och användandet av bilar. Resultatet blir en ekonomisk vinst och bättre kontroll, nu ska vi få organisationen att förstå att någon annan har bilansvaret och kommer att bedöma vilken bil som passar ditt behov.
Sandra Ljungdahl, energi- och klimatstrateg på kommunen har deltagit i planeringen av detta projekt och hon ser både ekonomiska och miljömässiga fördelar.
– Något vi måste tänka på i detta arbete är att köpa in fordon som är rätt för det ändamål de ska användas till. För de transporter som sker inne i staden skulle det kanske vara bättre med el- eller elhybridbilar för en tystare och skönare miljö, både för föraren och för staden.
FordonsdatorI bilarna ska också finnas en fordonsdator med gps som kan hjälpa till med mer än att öka kontrollen över åkandet.
– Datorn kan hjälpa oss hålla reda på servicetider och däckbyte, dessutom får vi tillfredsställande körjournaler enligt Skatteverkets regler, berättar Sandra Ljungdahl som tillägger att den också kan hjälpa föraren att köra ekonomiskt.
– Men vi har ännu inte bestämt vilken typ av dator vi ska ha, det finns många på marknaden.
Det datorn registrerar ska inte vara kopplat till person utan till fordon men kan ändå ge värdefulla upplysningar hur bilarna används.
Långtidsuthyrning– Sedan finns det ju enheter som till exempel hemtjänsten som måste ha tillgång till bilar så vi måste ha en modell som är flexibel med både korttids- och långtidsuthyrda fordon, säger Sandra Ljungdahl som tillägger att den generella erfarenheten med bilpoolar är att man kan minska antalet fordon och därigenom minska kostnaden.
– Vi kommer att få högre utnyttjandegrad på varje bil där 2000 mil per år är ekonomiskt optimalt, just nu är siffran lägre. Idag kostar samtliga bilar 4,4 miljoner kronor per år. 2017 beräknar vi att vi uppnått en besparing på 1,3 miljoner kronor eller 28 procent.