Det handlar om två olika stödformer som bägge vänder sig till små och medelstora företag: ALMI:s ”Landsbygden vässar sitt erbjudande” samt Region Östergötlands ”mikrobidrag”. Nu har det alltså skickats ut informationsbrev till omkring 150 företag på kommunens landsbygd för att nå ut brett om denna möjlighet.
– Den här typen, eller liknande typer av stöd och bidrag, har funnits en längre tid, säger Barbro Mellqvist, näringslivssamordnare på kommunen.
Redan verkar det som om infokampanjen gett resultat.
– Tyvärr har det inte utnyttjats av så många företag på landsbygden i Söderköping, därför har vi nu velat sprida information så brett som möjligt. Glädjande är att sedan vi skickade ut infon har redan 10 företag tagit kontakt med Region Östergötland om mikrobidrag, de har inte sett så stort intresse förut, upplyser Barbro Mellqvist.
När det gäller ALMI:s (ALMI företagspartner Östergötland AB) satsning riktar den sig till företag på den östgötska landsbygden, framförallt inom besöksnäringen och de gröna näringarna. Målet är att bidra till ökad omsättning och ökat resultat.
Varje företag får en egen affärsrådgivare som träffar företaget ett antal gånger, dessutom erbjuds företagaren att besöka upp till sex seminarier per år för inspiration och ökad kunskap.
– Utvärderingar av ALMI visar att 70% av de företag som deltog i en liknande insats under 2015 rapporterar att insatsen bidrog till ökad affärsmässighet, att de stärkts som företagare och att insatsen bidragit till tillväxt och utveckling i företaget, kommenterar Barbro Mellqvist.
Mikrobidragen från Region Östergötland är riktade mot nya och små företag med max fyra anställda. Man motiverar mikrobidraget med att det är viktigt för länets utveckling att det finns företag och service även på landsbygden.
– Det finns fortfarande pengar kvar för 2016 – om någon vill vara väldigt snabb med sin ansökan. Men bidraget finns kvar även under 2017, försäkrar Ulf Wiström, handläggare på regionen.
Detta stöd kan inte användas till driftskostnader utan kan sökas när företaget ska göra en investering; det täcker högst 50 procent av investeringskostnaden och maximalt belopp är 30 000 kronor. Det kan sökas av företag på landsbygden och orter med mindre än 3000 invånare men lämnas inte till företag som bedriver transport-, entreprenad- eller jordbruksverksamhet.