Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Besök av en legendar

På fredagen besöktes Rotary i Söderköping av ett tungt diplomatnamn. Rolf Ekéus gav intressanta inblickar i tillblivelsen av IS.

Erfaren. Rolf Ekéus delade med sig av hågkomster från Irak och benade upp orsakerna till dagens terrorism.

Erfaren. Rolf Ekéus delade med sig av hågkomster från Irak och benade upp orsakerna till dagens terrorism.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2016-08-13 14:00

Rotary Söderköping lyckas ofta hitta intressanta och namnkunniga föreläsare till sina fredagsluncher på Brunnen men frågan är om man någon gång haft så mycket erfarenhet och insidesinformation på plats som denna fredag. På plats finns nämligen Rolf Ekéus, diplomat och ambassadör som deltagit i flera tunga FN-ledda uppdrag, inte minst var han 1991-1997 ordförande i UNSCOM som hade till uppgift att övervaka Iraks avveckling av biologiska och kemiska stridsmedel samt missiler efter Kuwaitkriget.

Ämnet är islamisk terrorism och dess uppkomst. Rolf Ekéus börjar med att dra bakgrunden för Syrien och Irak, de två länder som IS huvudsakligen opererar i. I dessa bägge länder härskade sedan länge det sekulära Baath-partiet över men problemen började efter det andra gulfkriget – efter terrorattackerna mot bland annat World trade center i USA.

– Jag kände Bush den äldre och han hade efter Kuwaitkriget beslutat att inte ockupera Irak utan låta Saddam Hussein sitta kvar. Det var då jag kom in i bilden då jag fick i uppdrag av säkerhetsrådet att ta ansvar för avvecklingen av Iraks kemiska och biologiska vapen, berättar Rolf Ekéus.

– Efter 11/9 ville George Bush den yngre slå mot någon och då blev det mot Irak, han åberopade att jag misslyckats med att få bort de kemiska och biologiska vapnen. Detta vet vi nu var fel.

Ekéus pekar ut två stora misstag som USA gjorde efter det andra kriget mot Irak:

– Man tog beslut om att upplösa den irakiska armén, mängder av vapen flöt runt och många unga män blev arbetslösa. Det andra var att man upplöste Baathpartiet vilket innebar att en mängd högre tjänstemän fick sparken. Kvar fanns muslimska krafter, i Irak shia, som ledde till ett religiöst styre som förändrade hela samhället, säger Rolf Ekéus som tillägger att det var då som Al qaida och Al musra kunde gå in i Irak, ansluta sig till sunnimuslimerna och bygga upp sin organisation.

Ännu värre blev det efter den arabiska våren med revolten i Syrien där sunniungdomar gjorde revolt mot Assad.

– Sedan 2010 hände något nytt, IS dök upp. De är djupt religiösa med en våldsideologi som de inte försöker dölja utan istället sprider på sociala medier. Det har visat sig ha en stor lockelse för många unga, även här från Sverige, förklarar Ekéus.

På en fråga från publiken vad som kommer att hända svarar Ekéus:

– Jag hoppas att IS kollapsar men är fortfarande tveksam. Hoppet står till att FN lyckas få till förhandlingar om Syrien men först måste man alltså förstöra IS vilket inte är lätt.

Rolf Ekéus fick efteråt motta en sked tillverkad av konstnären Tord Kempe ur Rotarypresidenten Inga-Lill Östlunds hand till de församlades applåder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om