Det är Myndigheten för delaktighet som årligen gör en uppföljning om hur kommuner och kollektivtrafikmyndigheter arbetar med tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Nu presenterar man årets siffror uppdelade på sex olika områden.
På ett av områdena sticker Söderköping ut med högsta resultatet i Östergötland, nämligen arbetsmarknad. Här har Söderköpings kommun 56 procent av maxpoängen vilket som en jämförelse är mer än dubbelt så mycket som Norrköping.
– Även om uppföljningen inte omfattar alla delar av kommunens arbete, visar resultaten att Söderköping kommit långt i arbetet, säger Erik Lindqvist, utredare på Myndigheten för delaktighet.
Myndigheten för delaktighet konstaterar att Söderköpings kommun har genomfört riktade projekt för att personer med funktionsnedsättning ska kunna komma ut på arbetsmarknaden. Man påpekar också att i flera fall har praktik inom kommunen lett till anställning och man har också vid fördelning av sommarjobb prioriterat unga med funktionsnedsättning.
– Särskilt positivt är att Söderköpings kommun samverkar med strategiskt viktiga aktörer, som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, gymnasie- och gymnasiesärskolan, för att öka möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att delta i arbetslivet, säger Erik Lindqvist.
Detta är naturligtvis glädjande besked för Serviceförvaltningen där arbetsmarknadsenheten är insorterad.
– Jättekul att vi uppmärksammas för det arbete inom detta område som görs inom kommunens olika förvaltningar, kommenterar Rickard Bardun, chef på Serviceförvaltningen som tror att samverkan är ett nyckelord:
– En viktig del i att uppnå goda resultat är att vi har en bra samverkan såväl internt i kommunen som externt gentemot myndigheter och företag. Många kommunala enheter och företagare i Söderköping har en god förståelse för att individer har olika förutsättningar, vilket ger möjlighet för personer med funktionsnedsättning att få tillträde till arbetsmarknaden.
Kommunuppföljningen visar dock att endast 40 procent av landets kommuner genomför generella åtgärder för att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning på arbetsplatser i ordinarie kommunala verksamheter.
I år var andra gången uppföljningen genomfördes och 190 kommuner valde att svara på enkäten om arbetsmarknad, vilket är en ökning med 7 procent jämfört med förra året.