Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beredda på fler nyanlända

Snart träder anvisningslagen i kraft och det kan dröja innan Söderköping har tillräckligt många permanenta bostäder. Under tiden ska alternativa lösningar tas fram.

Exempel. I väntan på permanenta bostäder kan kommunen ta till olika lösningar, till exempel evakueringslägenheter.

Exempel. I väntan på permanenta bostäder kan kommunen ta till olika lösningar, till exempel evakueringslägenheter.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-11-14 10:30

Söderköpings kommun förbereder sig nu på en ökning av nyanlända, och asylboende med beviljat uppehållstillstånd. I och med den kommande anvisningslagen som kommer i mars 2016 kommer Söderköpings kommun att ta emot asylsökande och ordna evakueringsboende, förutom de ensamkommande flyktingbarnen man tar emot sedan förut.

För att vara förberedd på detta har man bildat en styrgrupp bestående av samtliga ordförande i de olika nämnderna och en projektgrupp under ledning av kommunchefen som nu varit igång i en månad.

– Vi fick en första lägesrapport i tisdags till majoritetsberedningen, berättar Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den första mars kommer alltså den nya anvisningslagen att träda i kraft vilken gäller etableringsplatser. Söderköping räknar med att 50 till 75 flyktingar med beviljade uppehållstillstånd kommer att anvisas hit.

– I ett sådant boende är man i två år medan man går in i själva etableringsverksamheten som Arbetsförmedlingen är ansvarig för. Vi kommer inte att kunna lösa den mängden av permanenta bostäder som krävs till mars, bedömer Mattias Ravander.

Här är det alltså fråga om mer långsiktigt boende, något som för tillfället är en bristvara i Söderköpings kommun.

– Vår plan att bygga minst 450 bostäder fram till 2020 ligger fast och vi har detaljplaner för det men i väntan på att de blir klara måste vi titta på andra lösningar, säger Mattias Ravander och räknar upp några aktuella alternativ:

– Fler andrahandskontrakt i befintligt bestånd och andra typer av tillfälliga lägenheter likt de som används som evakueringslägenheter vid stambytena på Ågatan. Sedan tittar vi också på Attefallshus och andra typer av stugor.

Allt det här är kommunala satsningar men det finns även andra sätt.

– Det finns privata intressenter som är intresserade av att bygga radhusområden med mindre lägenheter och som vi för samtal med, säger Mattias Ravander som tycker att Söderköpings kommun nu har kontroll på situationen efter att styrgruppen bildats.

På torsdagen blev det klart med regeringens ändringsbudget där 11 miljarder kronor sätts av för kommunernas flyktingsmottagande. För Söderköpings del innebär det fem miljoner kronor, eller 347 kronor per invånare.

011-200 472

Mottagandet

kan delas upp i fyra områden:

Evakueringsboende, tillfälligt boende för nyanlända.

Ensamkommande barn/ungdomar.

Asylboende, Migrationsverkets ansvar, före beslut om uppehållstillstånd.

Anvisningslagen från 2016-03-01, kommunansvar, uppehållstillstånd beviljat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om