Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bättre tider för leklustiga öringar i Storån

Kanske inte glada laxar men nöjda öringar – det hoppas kommunen och länsstyrelsen ska bli verklighet nu när den nya faunapassagen vid Nybrofallet står färdigt.

Öringen men även andra fiskar ska nu kunna dra nytta av den ombyggda vandringsvägen i Storån.

Foto: Patrik Selsfors

Söderköping2024-11-15 17:00

Nyheten i korthet

  • En ny faunapassage vid Nybrofallet i Storån, Söderköping, har invigts för att förbättra öringarnas, och andra fiskars, möjligheter att ta sig upp i ån för att leka.
  • Projektet, som kostade tre miljoner kronor, genomfördes av Söderköpings kommun och Länsstyrelsen Östergötland.
  • Vattenekologer kommer att övervaka fiskbeståndet för att se om den nya passagen förbättrar öringpopulationen.

Det har samlats ett 20-tal personer intill Nybrofallet i Storån, Söderköping på onsdagseftermiddagen för en invigning. Här har entreprenören "Spectra" jobbat på den senaste månaden och ån står inte riktigt att känna igen. 

Där det förut stått ett stadigt, högt betongfundament med en "laxtrappa" har en 60 meter lång sträcka av ån förvandlats till något som påminner om en stenspäckad, strömmande bäck i Norrland. Det handlar om en förbättrad passage för fiskarna.

undefined
Arbetet med den 60 meter långa sträckan har pågått någon månad.
undefined
Hela projektet, inklusive nästa års biotopförbättrande åtgärder, kostar sammanlagt tre miljoner kronor som länsstyrelsen och Söderköpings kommun delar på.
undefined
Nybrofallet tidigare med en betongplatta och en större höjd som förmodligen hindrat många fiskar från att ha tagit sig vidare uppströms.

Det är ett projekt som Söderköpings kommun genomfört tillsammans med Länsstyrelsen Östergötland. Projektledare från kommunen är Victor Sani.

– På en 60 meters sträcka har vi gjort en lågvattenfåra där tanken är att fisken lättare ska ta sig upp i Storån för att leka. Vi har också öppnat upp det vi kallat fallet där det legat ett block av betong, det hade satt sig så vattnet gick både på sidan och under, berättar han.

– Det gjorde också att vi inte fick den fångdamm man vill ha för data om flöden och annat. Samtidigt har den ju varit ett stopp på vintern som vi tror orsakat isproppar, förhoppningen är att även det ska minska.

undefined
Victor Sani, projektledare på Söderköpings kommun, är nöjd med resultatet.

Är ni nöjda med slutresultatet?

– Vi är jättenöjda! Målet har dels varit att bevara den kulturhistoriska delen, men för fiskarna tror vi att det blir en förbättring. Vi var lite rädda att vi skulle störa i leken när vi jobbat, men vi har släppt upp dem på helgerna när vi inte varit här och sett ganska många exemplar som har lekt, säger Victor Sani.

– En fiskeintresserad "källa" som bor häruppe är väldigt lyrisk över resultatet och menar att han sett fler öringar än förra året.

Victor Sani berättar att den sammanlagda kostnaden för projektet, inklusive vattendomen, blir tre miljoner kronor varav länsstyrelsen står för hälften och kommunen för andra halvan.

– Det innefattar denna etapp samt en etapp som vi planerar att göra nästa år där det handlar om biotopvårdande åtgärder, lekplatser och annat lite uppströms. 

undefined
Förhoppningen är att ännu fler havsöringar ska leka uppströms i Storån (Arkivbild).
undefined
Nu strömmar det på bra utan allt för stora hinder i Storån efter det stora arbetet.

På plats för invigningen är också Mathias Ibbe, vattenekolog på Länsstyrelsen Östergötland. Han berättar att man genomför elfiske (se faktarutan) varje år för att kontrollera fiskbeståndet.

– Det görs på sensommaren för att kontrollera årsungarna, alltså de små öringarna, för att se hur leken gått föregående år. Det har legat ganska stabilt men inte på jättehöga nivåer så vi tror att det finns en förbättringspotential. Det är därför vi gått in med bidrag för denna åtgärd, säger Mathias Ibbe.

– Det skulle också vara intressant att elfiska den här nya strömsträckan för att se om öringen kommer att använda den som uppväxtmiljö.

undefined
Mathias Ibbe, vattenekolog på Länsstyrelsen Östergötland, tror att många fiskarter kommer att dra nytta av den nya passagen.

Han är väldigt nöjd med slutresultatet.

– Det påminner om en naturlig strömsträcka i stället för det här branta betongfallet som fanns innan. Här kan öringarna ha en livsmiljö och andra vattenlevande djur också för den delen, bedömer Mathias Ibbe.

– Det är alla möjliga fiskarter som lever längs kusten som använder de kustmynnande vattendragen för att vandra upp i. Det är bland annat idar, vimmor, mörtar, ål, abborrar och gäddor.

undefined
Storån har en egen stam av öring som föds och leker enbart i Storån, detta kan man se på DNA-prov. På bilden en havsöring i Torshagsån.

Intressant är att det en alldeles speciell "Söderköpingsöring" som går upp i Storån. Mathias Ibbe förklarar att det syns inte utseendemässigt men genom DNA-prov:

– De föds här för att sedan gå ut i havet. Sedan kommer de tillbaka till den ån de föddes i för att själva leka.

Den här dagen syns inga leklustiga öringar till, lekperioden för i år är nästan över. Det blir dock spännande att om ett år spana om fler öringar finner sin väg upp i ån för fortplantning.

undefined
Passagen påminner nu om bäckar i nordligare delar av Svwerige.
undefined
På onsdagen skedde invigningen av den nya faunapassagen vid Nybrofallet i Storån där kommunalrådet Martin Sjölander (M) klippte bandet.
Storån

Enligt länsstyrelsen har Storån en ovanligt rik fiskfauna med 14 naturligt förekommande fiskarter: havsvandrande öring, ål, vimma, stensimpa, nissöga, gädda, abborre, gös, mört, sutare, gärs, björkna, id och braxen.

Enligt Söderköpings kommun tillgängliggörs med denna åtgärd cirka 6700 kvadratmeter strömbiotoper i åns huvudfåra som tillika bedömts vara lämpliga lek- och uppväxtområden. 

Biotopåtgärder planeras 2025 inom delar av dessa områden för att ytterligare förbättra livsbetingelserna för främst öring.

Elfiske är en metod där man använder ström för att bedöva, fånga in och mäta fisktillgången i strömmande vatten. Fisken skadas inte av metoden.

Karta: Söderköpingsån
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!