Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barnkultur med känsla

För Söderköpings kommun är kulturutbudet för barn viktigt. En rad evenemang för de flesta åldrar arrangeras. Temat är känslor. För de minsta barnen visas filmer.

Foto:

Söderköping2011-09-19 03:00

- Det är ett paket av biofilmer. Det handlar om att visa film för barn och väcka deras intresse för film, men också främja språkutvecklingen och berättandet, säger Johanna Hellstrand, barnboksbibliotekarie.

I samband med filmvisningarna på Stinsen, som riktar sig till grupper från förskolan, inträffar barnboksveckorna.

Direkt efter filmvisningen kan barnen också delta i skapande verkstad med Anna-Lena Rydberg. Cirka 10 barngrupper är inbjudna till arrangemanget.

Några av filmerna kommer också att visas för offentlig publik. För allmänheten kommer teatergrupper spela i Bergahallen.

Filmkunskap
- Vi försöker bygga upp filmkunskapen i Söderköping, säger kultursekreterare Barbro Mellquist. Vi tittar mycket på vad som visas runt om i landet. Enligt läroplanen ska barn känna till film. Tanken är att följa upp med mediepedagogiskt arbete.

En tanke finns att äldre barn ska kunna pröva på tekniker och förstå hur film är producerad.

Skolbio anordnas upp till gymnasiet, men programmet för de äldre barnen där eleverna själva får vara med och bestämma, är ännu ej klart.

Årskurs fem läser boken Spegeln, träffas och samtalar på biblioteket och samarbetar med Små vetenskaparna i olika värderingsövningar. En hemlig låda är en ingång i boken.

För barngrupper visas också en dramatisering av Per Gustavssons bok "När prinsessor vaknar om natten".

- Vi bygger en miljö, och barnen får kliva in i den, säger dramapedagog Sanna Franzén. Vi bestämmer en roll som de barn som vill får spela.

Hemliga skrymslen
Detta har gjorts tidigare, till exempel med Riddar-Rakel vilket varit uppskattat bland barnen. Även detta kan barn känna igen, då teatern varit återkommande ett par år.

Under veckorna 46 och 47 får förskolor delta
i utställning där de gjort något projekt på temat.

För 5-6-åringar anordnas för första gången en kyrkovandring i S:t Laurentii kyrka under namnet "Den borttappade kronan". Visningen är dramatiserad av Pia Molin, iklädd 1700-talsklänning och barnen får hjälpa henne finna kronan.

På vandringen får barnen lära känna de olika symbolerna och kyrkorummen. Det garanteras att barnen får se hemliga skrymslen som ingen annan får se.

Öppen bildverkstad
Vem som helst, i alla åldrar, har möjlighet att delta i öppen bildverkstad under hösten och vintern. Arrangör är Information och Kultur, Folkuniversitetet och Östergötlands museum. Konstnärerna Anna-Lena Rydberg och Anna Doll håller i bildverkstan som bland annat har tema ull, maskot och jul. Så här innovativt lockar man till bildverkstaden:

"Skapa design lika bra som prinsen. Kom till öppen verkstad på Stinsen. Här får du prova olika tekniker och grejer. Tanter och gubbar, killar och tjejer. Gör en lykta, bricka, gris. Allt material till självkostnadspris."


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om