På tisdagen fick de besök av olympiern och boxaren Anna Laurell Nash. Hon är mycket engagerad i dessa frågor och vill inspirera skolbarn till att stötta FN:s globala mål för en hållbar utveckling.
– Jag brinner för de här frågorna. Det är så viktigt att alla barn förstår att de har rättigheter och samtidigt förstår att vi inte har en så inkluderande värld idag. Jag har kämpat mycket för jämlikhet i min sport boxning och jag vill visa att alla kan göra lite, säger Anna Laurell Nash.
– Det kan vara svårt som 10-12-åring att veta vad man kan göra men alla kan göra någonting. Det är viktigt att vi tar ner det till barnens nivå så att de själva får tänka vad de kan göra.
Orättvisor, fattigdom och miljö engagerade eleverna.
– Vi kan släcka lampor och sortera sopor. Vi måste börja nu för det kommer en dag då vi har förstört vår jord, säger Ester Amalia Skymnevik.
– Så kan vi skaffa kompost och låta bli att slänga så mycket mat, säger Mimmi Larsson.
I klassen har de också pratat om att fattigdom inte bara finns i andra länder. Det finns stora skillnader mellan barn och familjer här i Sverige. En del barn har råd till saker men det finns även svenska barn som inte blir mätta varje dag.
– Det är viktigt att eleverna får veta om de olikheter vi har även här i vårt land, säger läraren Helene Lindgren.
Att få lära sig boxningsteknik av ett riktigt proffs uppskattades av eleverna. Under Anna Laurell Nash ledning värmde de först upp och fick sedan lära sig både fotarbete och hur armarna ska användas.
– Det är roligt att få visa min egen idrott. Hälsoaspekten och att röra på sig är också ett av målen, säger Anna Laurell Nash.
Totalt finns 16 globala mål som FN beslutat om. Flickors lika rättigheter och ökad jämställdhet är i fokus under Jorden runt-loppet. Ökad jämlikhet mellan och i länder, samt rättvisa och fredliga samhällen är andra mål. Flickor som tvingats till barnäktenskap och pojkar som tidigare varit soldater är med och kämpar.
– Vi har sett filmer då barn i deras egen ålder berättar om hemska saker som hänt dem. Det har väckt många tankar hos barnen att se jämngamla som berättar om dessa saker, säger Helene Lindgren.
Under våren ska alla miljoner barn som deltar rösta fram årets barnhjälte. De svenska röstkorten har redan kommit och på Mogata skola ska man göra röstningen festlig.
– Det är otroligt viktigt med rösträtt. Det är viktigt att berätta att det finns länder där alla inte har rätt att rösta och där inte alla har rätt att gå i skolan, säger Anna Laurell Nash.