– Glitter som barn pysslar med, duschtvålar och andra hygienprodukter innehåller ofta mikroplast. I duschtvål finns mikroplast för att vatten och tvål ska rinna av kroppen snabbare, säger Malin Östh (V) ledamot i kommunfullmäktige.
– Vi tycker att kommunen sluta köpa in, använda och sprida produkter som innehåller mikroplaster, fortsätter hon.
I dag används mycket plastprodukter och användningen har ökat på 2000-talet.
– Konstgräsplaner är en stor källa då en del har granulat som är från gamla bildäck. När vi ska byta konstgräsplan är det en viktigt att tänka på andra miljövänliga alternativ som kork eller kokosfibrer, säger Malin Östh.
Små eller stora delar av plasten hamnar i havet och naturen. Då man till exempel tvättar fleecetröjor följer plastpartiklar med tvättvattnet. Plastskräp som slängs i naturen finfördelas av solen och klimatet, till slut blir det mikroplaster som sprids. Undersökningar visar att halterna av mikroskopiska plastartiklar ökar i havens plankton och att fiskar sedan äter de små plastpartiklarna. Göteborg och Österåker är kommuner som valt att fasa ut mikroplaster.
– De har gjort bra inventeringar av mikroplaster som vi kan använda. Det räcker inte med att enbart använda Svanenprodukter för att minska användningen, för mikroplasten finns i mycket annat. Plast behövs men det ska vara på rätt plats. Vi måste höja ambitionsnivån, tycker Malin Östh.
Minska biltrafiken, sänka hastigheter, tänka på hur man kan ta hand om skräp då man sopat gatorna är förbättringsförslag som förs fram i motionen.