Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Anna Doll om aktuellt ämne

På tisdagskvällen rivstartade höstens Nyfiken på-program med ett mycket aktuellt ämne och en lokal föreläsare: nämligen Anna Doll, samordnare för integration i Söderköping.

Anna Doll föreläste på tisdagskvällen om det framgångsrika arbetet med integration i Söderköping som till och med lyfts fram av Expo som ett gott exempel.

Anna Doll föreläste på tisdagskvällen om det framgångsrika arbetet med integration i Söderköping som till och med lyfts fram av Expo som ett gott exempel.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-09-09 09:00

– Det är nervöst, det här, säger Anna Doll när Folkbladet träffar henne innan föreläsningen ska börja på Stinsen eftersom hon inte är så rutinerad i just denna roll, vi återkommer till det senare.

Det har blivit dags för den nyligen prisade föreläsningsserien Nyfiken på att dra igång och det gör man med en föreläsning som ligger precis rätt i tiden med de senaste dagarnas engagemang vad gäller flyktingströmmarna tydligt i minnet.

Anna Doll har tidigare bland annat jobbat på Olivlundens flyktingboende och var projektledare för det framgångsrika integrationsprojektet "Tillsammans ". Nu är hon anställd av kommunen sedan mars som samordnare för det nystartade Slussin, ett samarbete mellan Söderköping och Valdemarsvik samt för den nu kommunala verksamhet som fortsatt kallas "Tillsammans". Det är precis som det låter: ett samverkansprojekt av många aktörer för att skapa möten.

– Slussin gäller alla nyanlända ungdomar placerade i Söderköping, Valdemarsvik och Gusum som ska börja Nyströmskas språkintroduktion och här ska man introduceras till Sverige, samhället och skolsystemet på olika sätt, berättar Anna Doll.

Hon kan också avslöja en god nyhet.

– Vi har fått 350 000 kronor från Länsstyrelsen för att utveckla det här med mötesplatser mellan ensamkommande och infödda ungdomar men kanske på ett mer personligt plan, säger Anna Doll som tycker att det är fantastiskt med alla initiativ som människor kommer med.

– Jag säger till alla att har ni en idé, liten eller stor, om mötesplatser eller aktiviteter för ensamkommande och infödda, ring eller maila mig! De har bara oss och vi kan göra en skillnad för deras liv.

Men situationen just nu är ansträngd som på så många andra håll.

– Det är många ensamkommande som kommer nu och tendensen är att de blir yngre och yngre. Vi har fullt i boendena och är i stort behov av familjehem och kontaktfamiljer så känner man att man vill bidra kan man ta kontakt med socialtjänsten, betonar Anna Doll.

Så ska själva föreläsningen börja. Tillströmningen av människor är så stor så man får ta fram extra stolar, det är åtminstone 50 personer på plats.

Anna Doll pratar om ensamheten hos de ensamkommande pojkarna men också om behovet av mötesplatser, hur många av dem pratar om hur gärna de skulle vilja ha en svensk vän.

– Vi är inte där än men vi börjar närma oss.

Föreläsningen går mot sitt slut och för att återknyta till textens början och Anna Dolls nervositet så kan det konstateras att hon inte verkar ha gjort annat än att föreläsa, efteråt får hon varma applåder.

Björn Grip i föreläsningsföreningen sammanfattade:

– Ditt engagemang griper tag och det märks att du tycker om vad du gör och tycker om de här ungdomarna och det är det allra viktigaste för att göra skillnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om