Än är dörren inte stängd
Nyströmska skolan i Söderköping kom inte med bland de första tio gymnasiala spetsutbildningarna. Men man kommer igen med ny ansökan i höst när ytterligare tio skolor ska väljas ut.
- Vi fick beslutsunderlaget från Skolverket i går (läs torsdag) och de verkar ha tyckt att vi varit lite blygsamma när det gäller upptagningsområdet där vi varit för inriktade på regionen, Skolverket vill att det ska vara för hela landet, säger Ingrid Palgård.- Vi fick också viss kritik för att vi i ansökan antog att det skulle räcka med betyg vid intagningen men de har tänkt sig intagningsprov. Dessutom har vi inte preciserat vårt samarbete med högskola tillräckligt men där har vi i själva verket ett bra samarbete med Hälsouniversitetet i Linköping, närmare bestämt Programmet för medicinsk biologi.Nu öppnas möjligheter för ytterligare tio utbildningar att ingå i detta försök. Den 15 september 2009 är sista ansökningsdag och dessa utbildningar kan då dra igång hösten 2010. I samband med den nya antagningsomgången förtydligar också Skolverket vissa av kriterierna för ansökan. För Ingrid Palgård är det självklart att man ska söka på nytt.Ny ansökan
- Nu vet vi vad som inte fungerade i vår ansökan, dessutom blev det en väldigt snabb hantering förra gången så nu är förutsättningarna bättre. Inga skolor från den här regionen har kommit med i den första etappen så därför borde också chansen öka i och med att det är sagt att det ska vara en geografisk spridning på utbildningarna, tror Ingrid Palgård.Nyströmska skolan invigdes 1995 i de lokaler som förr var Söderköpings lasarett. Namnet på skolan kommer från dels en av initiativtagarna till lasarettet på 1800-talet: läkaren Nils E Nyström och dels från hans son Bengt E Nyström, lärare och författare. Man har gymnasie- och vuxenutbildning och för närvarande går 420 gymnasieelever på skolan. Sammanlagt med vuxenutbildning har man 750 elever.
I Maj 2008 beslutade regeringen att öppna för spetsutbildningar , också kallade elitklasser, inom teoretiska ämnen såsom matematik, natur- och samhällsvetenskap eller humaniora. Det innebär att skolorna får rätt att genomföra tester vid antagningen som komplement till betygen, något som tidigare endast förekommit när det gällt idrott och estetiska ämnen som dans och musik. Regeringen skriver i den ursprungliga promemorian att: "Studietakten ska vara avsevärt högre än på en vanlig gymnasieutbildning". De utvalda utbildningarna får också ta emot elever från hela landet. I första omgången har tio utbildningar valts ut, I september 2009 tillkommer ytterligare tio. Försöket ska sträcka sig till 2014 och alltså innefatta sammanlagt 20 skolor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!