Det hela började egentligen som ett eget initiativ från kommunens två anhörigkonsulenter Pernilla Karlsson och Mats Leijonflycht.
– Vi märkte i vår verksamhet att det fanns ett behov av denna sorts tjänst så vi föreslog detta, säger Mats som säger att idén har tagits emot väl.
Vad innebär då detta med äldrekonsulent?
– Tjänsten är kostnadsfri och vi vänder oss till alla som är över 65 år och som kanske undrar över vilken hjälp som finns att få i kommunen eller om man har undringar över pensionen, påpekar Mats Leijonflycht som påpekar att man fortfarande har kvar anhörigkonsulentfunktionerna som de varit förut.
Förutom tjänsterna som anhörig- samt äldrekonsulent har Pernilla och Mats också hand om fixartjänsten, klagomålshanteringen inom värdegarantin samt uppsökande verksamhet. Denna vänder sig till de som fyllt 80 och uppåt.
– Som äldrekonsulter har vi också tystnadsplikt och dokumenterar inte heller ärenden, just dokumentationen skiljer sig från om man till exempel vänder sig till till en biståndshandläggare som har dokumentationsplikt, säger Pernilla Karlsson.
Några andra exempel på vad äldrekonsulenterna kan göra är: att hjälpa till med blanketter, att framföra klagomål samt erbjuda enskilda samtal.
– Om du har funderingar på om du ska ringa så lyft luren och ring!, säger Mats Leijonflycht och Pernilla fyller i:
– Jag tror det här kommer att bli jättebra, det känns också roligt att alla vi pratat med tagit emot idén så bra.
patrik.selsfors@folkbladet.se
011-200 472