Ägare trotsar förbud

Från en fastighet vid Tåby släpps avloppsvatten ut, trots ett förbud från bygg- och miljökontoret. Nu hotar vite om 30 000 kronor. Samtidigt måste två byggnader som uppförts utan bygglov rivas, om inte något görs.

Söderköping2011-07-19 03:00

Avloppsvatten från toalett samt bad-, disk- och tvättvatten från bostadshus och gäststuga rinner till en slamavskiljare. Men efter slamavskiljaren går avloppsvattnet ut orenat i naturen. Ärendet har pågått i flera år, och sedan 2010 finns förbud om att släppa ut avloppsvatten. Men de båda ägarna trotsar förbudet.

Den 14 juni besökte Bygg - och miljökontoret fastigheten i Tåby-Torp för att inspektera avloppet. Enligt skrivelsen från inspektören Christian Andersson var slamavskiljaren full av slam och stod i ett dike fyllt med slam och avloppsvatten. En av ägarna medgav vid inspektionen att avloppsvatten leds till den bristfälliga avloppsanordningen trots förbud..

För att slippa vite skulle slamavskiljaren tömmas till den 1 mars 2001. Men ingenting hade åtgärdats vid bygg- och miljökontorets senaste besök.

Många turer
Bygg- och miljökontoret skriver även att ägaren ansökt om att anlägga en avloppsanordning. Det första tillståndet beviljades 2004, men ingenting hände då. Tillståndet har förfallit, men vattentoaletter har installerats i boningshuset och gäststugan.

Men bygg- och miljökontoret avvaktade med att ställa krav på fastighetsägarna då ett annat ärende väntade gällande avstyckning av tomten. Enligt ägaren inväntade man eventuella nya ägare av tomterna och skulle då bygga en gemensam avloppsanläggning.

Anebyhus samarbetar med fastighetsägaren om att få tomterna sålda, bebyggda och att anlägga ett minireningsverk. I handläggarens anteckningar antyder en av fastighetsägarna att Anebyhus ska stå för vite och för avloppsanläggningen.

- När tomterna är sålda, då är tanken att vi ska vara behjälpliga med att bygga en reningsanläggning, säger Fredrik Palmkvist, agent för Anebyhus i Norrköping och Söderköping. Men i dagsläget finns inga nya kunder. Den enda överenskommelsen vi har finns skriftligt på papper. När det första huset är sålt, då kommer vi in. Men med markägarens eget hus har vi ingenting att göra, det går inte att samarbeta på de premisserna.

Inte komplett
Då även detta drog ut på tiden och från april 2010 trädde ett förbud i kraft gällande utsläpp av avloppsvatten. På hösten 2010 kom en ny ansökan in för att bygga ett minireningsverk, men ansökan var inte komplett. Till slut beviljades en gemensamhetsanläggning för tio hushåll i mars 2011. Förmodligen kommer ägaren få betala vitet om 30 000 kronor då inga åtgärder var gjorda vid bygg- och miljökontorets senaste besök. För att slippa ytterligare vite bör fastighetsägaren bygga en avloppsanläggning snarast.

Riva tillbyggnader?
En anmälan om otillåtna tillbyggnader kom in redan 2005. Gäststugan från 1999 byggdes ut till 91 kvadratmeter. Mindre tillbyggnader får göras, men denna storlek på hus krävde bygglov. Bostadsdelen var från början 89 kvadratmeter, och byggdes under åren ut till 243 kvadratmeter, vilket även krävde bygglov. I efterhand söktes bygglov, men för att få det krävdes en lämplig avloppsrening.

Eftersom ingenting gjorts föreslår bygg- och miljökontoret att byggloven avslås. Då tvingas fastighetsägarna riva tillbyggnaderna. Även en påföljdsavgift föreslås om 17 784 kronor. Om byggnaderna inte rivs hotar ytterligare ett vite om 10 000 kronor vardera för de två fastighetsägarna.

- Förslaget är att riva det som byggts olovligt, säger Nirmala Kahrimanovic på bygg- och miljökontoret i Norrköping. Men det är ett förslag till beslut. Om de jobbar snabbt kan man göra en ny prövning i efterhand, men först behövs avloppsanordningen. På något sätt måste reningen till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om