De stenmurar som omger Storån i innerstaden har rasat på ett flertal ställen och några av stadens invånare uttrycker oro över säkerheten. En av dem är Britt-Marie Karlsson som bor intill ån. Hon anser att rasen intill kanten har blivit värre i år.
– Jag tycker att det är synd att de inte tar tag i det direkt, det kan ju gå så att folk gör sig illa, säger hon.
Enligt Lars Regnander (M), ordförande i servicenämnden, kan en renovering troligtvis starta i början av nästa år. Under hösten genomför kommunen en inventering och utreder vilka delar av muren som behöver åtgärdas. Renoveringen kommer att ske i etapper under ett antal år och kostnaden kan bli mellan tre och fem miljoner kronor.
– Det är en grov uppskattning, vi har ingen bedömning än, säger Lars Regnander.
Men finns det inte en säkerhetsrisk med att renoveringen inte kan starta förrän nästa år?– Vi sätter säkerheten i första hand, men å-murarna är 200-300 år gamla så de kan nog hålla sig. Men vi lämnar ju inget om det finns risk för skador, säger Lars Regnander.
Säkerheten kommer i första hand och det estetiska i andra, menar han. Det är viktigt att murarna få behålla sin stil.
– Det är klart att vi försöker behålla stilen. Vi har renoverat på ett par ställen redan, vid Rådhusbron när vi gjorde kulturparken, och det tycker jag blev ganska bra.
Även åns låga vattenstånd har uppmärksammats. Det beror på att det har varit dåligt med nederbörd.
– Det är ingenting som kommunen reglerar utan det sköter Vattenfall. Det har regnat så dåligt och det har det gjort ett par år, säger Lars Regnander.