Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kyld mat införs till de äldre i Söderköping

Från och med årsskiftet ska de äldre i Söderköping få kall mat levererad en gång i veckan, i stället för som idag varm mat varje dag om de vill. Orsaken är främst att personalen behövs till omvårdad i stället för att köra ut mat.

Evelina Nilsson, (KD), ordförande i socialnämnden i Söderköping, försvarar inriktningsbeslutet om förändringar i matleveranser till äldre. Inga-Lill Östlund (L), däremot blev upprörd över beslutet.

Evelina Nilsson, (KD), ordförande i socialnämnden i Söderköping, försvarar inriktningsbeslutet om förändringar i matleveranser till äldre. Inga-Lill Östlund (L), däremot blev upprörd över beslutet.

Foto: Amelie von Essen, Elisabeth Bergqvist, Louise Åsenheim

Söderköping2023-06-01 11:23

– Det finns flera orsaker till det här men den främsta är att den nationella bemanningskrisen inom vård och omsorg även drabbar oss i Söderköping. Vi ser att vi måste prioritera så att kompetent personal används där de behövs mest, och det är i det brukarnära mötet, säger Evelina Nilsson (KD), socialnämndens ordförande.

Enligt en utredning läggs elva timmar per dag på att köra ut mat till brukarna, vilket motsvarar ungefär 4 000 timmar per år. 

– Det är mycket tid som vi kan omfördela.

Varför gör man inte så att annan personal kör ut maten, men att den fortfarande är varm?

– Dels är det ekonomin. På det här sättet sparar vi 1,9 miljoner kronor per år och då är det exklusive kostnader för bilar och bränsle. Det ger också positiva näringseffekter, näringsinnehållet blir bättre när man snabbt kyler ner maten för att sen värma upp den när man vill äta. Det handlar också om att ha en struktur vid en tillkommande kris, då vet vi att vi har mat hemma hos brukare och det underlättar vid ett eventuellt krisarbete.

Ni ser inte någon risk för att de äldre inte får matlust när de inte får varm mat och kanske struntar i att äta?

– Jag har en stor förståelse för att förändringen i sig är svår. Det pågår en utredning just nu om hur vi ska genomföra det här och det finns många förslag. Ett av dem är att man skulle kunna servera varm mat på något av kommunens ställen, eller att man kan ta mat från restauranger. Risken att de äldre inte äter finns redan idag. Jag vet att de ibland ställer in maten i kylen och då bryts varmhållningskedjan, vilket redan påbörjats i transporten. Det är viktigt att de får i sig maten och är det så att de behöver måltidsstöd så ska det fortsatt ges.

Men politikerna var inte överens om att det här inriktningsbeslutet är rätt väg att gå när frågan var uppe på socialnämnden nyligen. Liberalerna och Centerpartiet yrkade på avslag och reserverade sig mot beslutet medan Vänsterpartiet yrkade på återremiss. 

Inga-Lill Östlund (L), ordförande i Liberalerna, sitter själv inte i socialnämnden men blev upprörd när hon hörde om beslutet.

– Vi ska värna om våra gamla och få dem att äta, trivas och må bra, och det gör man inte på det här sättet.

– Varför är det viktig med varm mat? Jo, för att mat ska dofta och det gör inte frysta matlådor. Av varm mat väcks aptiten.

Men är det inte bättre att resurserna läggs på omsorg än på att köra ut mat?

– Men det här är ju också en omsorgsbit. Man kan tro att vem som helst kan köra ut matlådor men så enkelt är det inte. En utbildad person ser vad brukaren behöver och kan stimulera personen till att äta. 

Inga-Lill Östlund håller med om att det är viktigt att socialnämnden får en budget i balans men menar att det finns andra frågor de borde titta på då. Till exempel att få upp brukartiden inom hemtjänsten.

– Det handlar om att få till en bättre planering så att tiden går till brukarna, det tycker jag att de borde ägna sig åt.

Evelina Nilsson svarar så här på kritiken:

– Jag har förståelse för att förändringen är svår och det är absolut så att våra äldre ska ha bra mat. Vi ska lösa det här på bästa vis. Jag ser den här lösningen som positiv på flera sätt, framför allt att vi får kompetent personal i det brukarnära mötet, vilket är viktigare än att de sitter i en bil, säger hon. 

Varm eller kall mat?

I Söderköping levereras varm mat och det erbjuds dagligen två maträtter enligt politiskt beslut från 2012. Maten tillagas på Storängsköket och levereras av hemtjänstpersonal varje dag

Enligt en enkät som Söderköpings kommun gjort är det ett fåtal kommuner i Östergötland som fortfarande levererar varm mat till de äldre. Linköping och Valdemarsviks svarade att de serverar varm mat, medan Finspång och Ödeshög inte svarade på enkäten. Övriga kommuner serverar kyld mat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!