– Det finns flera orsaker till det här men den främsta är att den nationella bemanningskrisen inom vård och omsorg även drabbar oss i Söderköping. Vi ser att vi måste prioritera så att kompetent personal används där de behövs mest, och det är i det brukarnära mötet, säger Evelina Nilsson (KD), socialnämndens ordförande.
Enligt en utredning läggs elva timmar per dag på att köra ut mat till brukarna, vilket motsvarar ungefär 4 000 timmar per år.
– Det är mycket tid som vi kan omfördela.
Varför gör man inte så att annan personal kör ut maten, men att den fortfarande är varm?
– Dels är det ekonomin. På det här sättet sparar vi 1,9 miljoner kronor per år och då är det exklusive kostnader för bilar och bränsle. Det ger också positiva näringseffekter, näringsinnehållet blir bättre när man snabbt kyler ner maten för att sen värma upp den när man vill äta. Det handlar också om att ha en struktur vid en tillkommande kris, då vet vi att vi har mat hemma hos brukare och det underlättar vid ett eventuellt krisarbete.
Ni ser inte någon risk för att de äldre inte får matlust när de inte får varm mat och kanske struntar i att äta?
– Jag har en stor förståelse för att förändringen i sig är svår. Det pågår en utredning just nu om hur vi ska genomföra det här och det finns många förslag. Ett av dem är att man skulle kunna servera varm mat på något av kommunens ställen, eller att man kan ta mat från restauranger. Risken att de äldre inte äter finns redan idag. Jag vet att de ibland ställer in maten i kylen och då bryts varmhållningskedjan, vilket redan påbörjats i transporten. Det är viktigt att de får i sig maten och är det så att de behöver måltidsstöd så ska det fortsatt ges.
Men politikerna var inte överens om att det här inriktningsbeslutet är rätt väg att gå när frågan var uppe på socialnämnden nyligen. Liberalerna och Centerpartiet yrkade på avslag och reserverade sig mot beslutet medan Vänsterpartiet yrkade på återremiss.
Inga-Lill Östlund (L), ordförande i Liberalerna, sitter själv inte i socialnämnden men blev upprörd när hon hörde om beslutet.
– Vi ska värna om våra gamla och få dem att äta, trivas och må bra, och det gör man inte på det här sättet.
– Varför är det viktig med varm mat? Jo, för att mat ska dofta och det gör inte frysta matlådor. Av varm mat väcks aptiten.
Men är det inte bättre att resurserna läggs på omsorg än på att köra ut mat?
– Men det här är ju också en omsorgsbit. Man kan tro att vem som helst kan köra ut matlådor men så enkelt är det inte. En utbildad person ser vad brukaren behöver och kan stimulera personen till att äta.
Inga-Lill Östlund håller med om att det är viktigt att socialnämnden får en budget i balans men menar att det finns andra frågor de borde titta på då. Till exempel att få upp brukartiden inom hemtjänsten.
– Det handlar om att få till en bättre planering så att tiden går till brukarna, det tycker jag att de borde ägna sig åt.
Evelina Nilsson svarar så här på kritiken:
– Jag har förståelse för att förändringen är svår och det är absolut så att våra äldre ska ha bra mat. Vi ska lösa det här på bästa vis. Jag ser den här lösningen som positiv på flera sätt, framför allt att vi får kompetent personal i det brukarnära mötet, vilket är viktigare än att de sitter i en bil, säger hon.