Det var i torsdags som elever och personal på skolan möttes av en avspärrad huvudtrappa och nyheten att trappan riskerar att rasa. Under tiden arbetet pågår med att stadga upp trappan har fem klassrum på våning tre fått utrymmas, och de elever som hade sina skåp där har fått ta sina böcker och flytta ut till paviljongerna som använts under den stora renovering som nyss blev klar. Scheman har fått läggas om för att anpassas till den nya verkligheten.
– Det är tråkigt, de borde ha fixat trapporna i våras. Men nu får det bli så här, det är ju en nödlösning, säger Jannike Svensson, som går i nian och just packat upp sina grejer ur en kasse.
Förutom att våning tre, dit det bara finns en trappa, inte får användas alls har man varit tvungen att anlita en brandvakt till våning två. Det bli längre till utrymningsvägarna och då behövs någon som visar vägen om brand skulle uppstå.
– Brandmyndigheterna har varit med hela tiden och de sa att vi antingen fick sätta upp sprinklers eller ha en brandvakt på plats, säger Tony Eriksson.
Han är tudelad inför det faktum att elever och personal måste flytta ut till paviljongerna de nyligen lämnat.
– Många tyckte det var jobbigt i förra veckan men nu när vi vet att de här bara gäller en dryg vecka känns det okej. Sen att det kommer att bli fult i trapporna får vi stå ut med, säger han.
Men på lång sikt kan det bli ett stort projekt att åtgärda de gamla trapporna. Stefan Karlsson, projektchef på Ramunderstaden, säger att det nu är upp till kommunens fastighetsansvariga att besluta om hur man ska gå vidare.
– Det går att lösa det här på både dyra och billiga sätt. Nu måste vi tillsammans med kommunen ta fram premisserna.
Byggreglerna och kunskaperna idag ser helt annorlunda mot när skolan byggdes på 60-talet.
– Vi har större säkerhetsmarginaler idag så det går inte bara att ställa in en likadan trappa. Det kan vara så att vi måste såga upp golvet och förstärka i grunden, vi måste titta på olika lösningar.
De här sprickorna upptäcktes tidigt, varför har ni inte kontrollerat tidigare hur allvarligt det var?– Allt ska göras och alla har alldeles för mycket att göra hela tiden. Det ligger en lång radda med saker som ska kontrolleras och de flesta saker vi kontrollerar är inte av allvarlig karaktär, säger Stefan Karlsson.
– Hade vi upptäckt tidigare att det var rasrisk hade vi givetvis gjort den här åtgärden direkt.