Arif håller nyårstalet

Nyårsfirandet kommer att gå i traditionens tecken men ljusmanifestationen tillägnas de liv som förlorats under året. Initiativtagare för detta är den ensamkommande flyktingen Arif Moradi som även kommer att nyårstala.

30 december 2016 10:00

Nånstans känns det som åren går snabbare och snabbare – nu har ännu ett år passerat och vid tolvslaget på lördag natt slår räkneverket över till 2017. Som vanligt arrangeras det på sen eftermiddag ett nyårsfirande på Rådhustorget med allt vad det innebär.

Mycket är sig likt från tidigare firanden men årets arrangemang är också påverkat av den tid vi lever i. En ensamkommande kille från Afghanistan har nämligen kommit med ett initiativ.

– Det är Arif Moradi som tillsammans med sina vänner vill göra en ljusmanifestation för alla de människor som dom förlorat under detta år, berättar Karolina Nilsson, vikarierande kultursekreterare.

Arif Moradi har varit aktiv i sociala medier, föreläst på Nyströmska och Ramunderskolan om de ensamkommandes situation och fungerat lite som en röst för flyktingungdomarna sedan han anlände till Söderköping för något år sedan – han kom till Sverige 2014.

– Manifestationen på nyår var min ide, jag vill alltid göra något positivt för samhället och har varit ledsen för alla som dött och mördats i krig det här året, berättar Arif Moradi för Folkbladet på förvånansvärt bra svenska med tanke på hans korta tid i landet.

– Jag tänkte att man skulle tända ett ljus för alla som dött i de länder vi kommer från men så såg jag på kommunens hemsida att kommunen också gör ett firande.

Eftersom Arif lärt känna en och annan politiker under sin tid i Söderköping tog han kontakt med Gerd Aronsson (S) och kom överens om att man skulle göra något tillsammans på det här temat.

– Väldigt många människor är rädda för invandrare och jag vill försöka göra saker så att man träffar varandra och ser att det finns likheter, säger Arif Moradi:

– Jag är jätteledsen över att det händer dåliga saker som invandrare gör men det finns bra människor och dåliga människor överallt. Jag vill göra något gott så att människor kan mötas och prata.

Arif har bjudit in sina vänner från Eritrea, Syrien, Afghanistan men även infödda svenskar som ska delta i ljusmanifestationen.Han kommer dessutom att hålla nyårstalet och Gerd Aronsson kommer att fungera som konferencier under firandet.

Det bjuds också på musik: som traditionen bjuder ska Olle Hilleberg sjunga och dessutom blir det ett uppträdande av Elsa Göransson, Söderköpingstjejen som gick till riksfinal i årets livekarusell.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa