200 år i hjärtat av staden

Den grundades 1815, Söderköpings bokhandel på Storgatan 7. Det är den äldsta bokhandeln i Sverige i samma lokaler sedan starten.

26 mars 2015 08:25

Det var 1815 som huset på Storgatan 7 uppfördes, Sven Cederberg hette mannen som både byggde huset och startade bokhandeln. Vid denna tidpunkt var stadens befolkning knappt 1000 personer (1810 fanns i Söderköping 819 invånare utspridda på 190 hushåll, enligt lokalhistorikern Ola Lönnqvist) men uppenbarligen var underlaget tillräckligt för att bokhandeln skulle bära sig: den finns ju kvar ännu, år 2015. Alltså ett 200-årsjubileum av det ovanligare slaget för en butik i en liten ort.

De nuvarande ägarna heter Anders Karlin och Louise Malmström, de tog över bokhandeln i november 2013 med planen att utöka bokdelen och dra igång ett antikvariat.

Så har det gått som ni tänkt?

– Till viss del men det finns fortfarande saker vi skulle vilja göra, säger Anders Karlin som ändå kan konstatera att mycket har gjorts på det ett och ett halvt år de ägt bokhandeln:

– Vår koncept har varit att detta ska vara en ”riktig” bokhandel och så känns det. jag tycker också att vi har fått en mycket positiv respons från Söderköpingsborna.

Alltså har själva bokhandelsdelen utvecklats och antikvariatet tillkommit men dessutom har man dragit igång en hel del andra aktiviteter.

– Vi har anordnat författarbesök, föredrag och musiksoaréer här, vi är ju också medarrangör till Bondens bokhylla på somrarna, berättar Anders Karlin och Louise Malmström fyller i:

– Vi hade bestämt innan att vi också skulle bli en aktiv kulturaktör.

De bägge håller fram det faktum att en orsak till att det gått bra är Söderköpingsborna.

– Det är tacksamt att göra saker i Söderköping, folk är verkligen på när det gäller kultur och litteratur, tycker Anders Karlin.

Hur är det att bedriva verksamhet i en så gammal lokal?

– Det är ju ett arv som förpliktigar, vi märker ju att det finns band mellan bokhandeln och kunderna, många har minnen från barndomen av lokalerna, säger Anders Karlin.

Nu kan de summera det första hela året med sitt bokhandelsprojekt.

– Det blev plussiffror redan första året vilket förvånade vår revisor, det visar att vi är på rätt väg och att det går att bestämma sitt utbud utan att vara bunden till större kedjor, säger Louise Malmström som åter hänvisar till kulturintresset i staden.

Ja, vem vet? Kanske blir det anledning att återkomma med jubileumsfirande 2115?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors