Den borgerliga alliansen, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, lägger fram en gemensam budget för Söderköpings kommun.
– Det finns några områden där vi skiljer oss från de som leder kommunen. Vi har länge tyckt att kommunen måste ha juridisk kompetens och nu är det dags, säger Inga-Lill Östlund, (L) oppositionsråd.
Att socialnämnden inte klarar sin budget är ett stort problem som oppositionen vill lösa genom en ekonomisk satsning nästa år med cirka 18 miljoner kronor. Satsningen är för att nämndens nya organisation ska sätta sig. Men sedan blir det inte mer pengar.
Oppositionen anser att nämnden måste hitta nya vägar att nyttja det ökade personalantal som man fått för att bland annat slippa ta in vikarier.
– Då man har tagit bort delade turer och alla har fått heltid så har antalet personal ökat med cirka 30 heltidstjänster. Nu gäller det att nyttja personalen på rätt sätt för att minska kostnaderna. De kanske inte kan vara stationerade på samma ställe jämt utan de kanske måste vara på ett nytt ställe eller på flera. Men det handlar inte om några uppsägningar utan snarare att minska vikariekostnader, säger Inga-Lill Östlund.
Oppositionen vill satsa 2,5 miljoner kronor mer på kommunstyrelsen än vad den ledande majoriteten vill.
Satsningen ska ge mer resurser till integration, mer samverkan med civilsamhället och samarbete med frivilligorganisationer som arbetar i samhället och satsning på äldrevård.
Man vill att SFI, svenska för invandrare, återinförs i Söderköping och att projektet Tillsammans ska få fortsätta. Dessutom vill man få ett bättre samarbete med region Östergötland.
Brobyskolan vill oppositionen ska finnas kvar men samtidigt vill de satsa på en ny skola vid Alboga som ska kunna ta emot fler elever då samhället växer.
– Vi vill ha personal som är inriktade mot äldres välbefinnande och äldres sjukdomar, ungefär som barnavårdscentralerna är inriktade mot barnen. Vi tycker att Ramunderstaden kan stå för byggandet och att kommunen sedan kan hyra lokaler, säger Inga-Lill Östlund.
Under de senaste tio åren har kommunen haft överskott i kassan på mer än 175 miljoner kronor. Men redan nu märks att nämnderna har svårt att få sina budgetar att gå ihop i år. Alla nämnder har i uppdrag att effektivisera och försöka minska sina kostnader.
Oppositionen anser att kommunen måste gå längre än så och ge ett tydligare uppdrag med exakta siffror på hur mycket varje nämnd måste spara och att detta följs upp kontinuerligt.