Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen varnar för Musical.ly-profil

Flera föräldrar har hört av sig till polisen under helgen sedan man gått ut och varnat för en person på den populära appen Musical.ly.

Jörgen Skarin. Chef som utreder internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn.

Jörgen Skarin. Chef som utreder internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn.

Foto: Malin Perk

SOCIALA MEDIER2018-05-01 10:00

Det är en app där användarna lägger upp små korta filmklipp när de till exempel dansar. Det finns även möjligheter att ge varandra kommentarer och det finns en ”community” där man skriver till varandra. Och i alla sociala medier där det finns en funktion att skriva meddelanden, finns en möjlighet att användarna blir kontaktade av personer som inte är de som de utgör sig för att vara.

– Vi ser det här mest på Snapchat, Instagram och Kik, men nu även på Musical.ly, säger Jörgen Skarin, chef för ­polisens specialgrupp för internetrelaterade sexuella övergrepp på barn.

Det var i förra veckan som flera skolor valde att skicka hem brev till vårdnadshavare sedan polisen fått kännedom om att profilen "@jaghetersam05" varit i kontakt med flera elever på en skola i Norrköping. "Användaren uppger sig vara en person som han/hon inte är. Användaren har inget gott syfte med de kontakter som han/hon har", kan man bland annat läsa i brevet.

– Vår tanke är inte att varna för den här appen, det är inte den som är problemet. Det handlar om hur föräldrar pratar med sina barn om sociala medier; det är ofta 13-årsgräns för de här apparna men många låter sina barn ha dem ändå. Och då måste man ta diskussionen hemma om vad barnen gör om de blir kontaktade av olika personer, säger Jörgen Skarin.

Enligt färsk statistik från Statens medieråd använder sig 58 procent av alla barn mellan 9 och 12 år sociala medier. Mest poppis är Snapchat och Instagram som nästan 80 procent har. Musical.ly används av var femte person i den här ålderskategorin.

– Det går inte att värja sig mot de som söker upp barn i de här forumen. I sociala medier måste du vara kritisk till vilka som kontaktar dig och är man 11-12 år är man för naiv, säger Jörgen Skarin som menar att föräldrar måste vara mer insatta i sina barns aktiviteter i sociala medier:

– Ett barn i 11-13-årsåldern ska inte ha en telefon utan att föräldrarna vet lösenordet. Hur troligt är det att de har flera tusen vänner? Diskutera vilka bilder som de får lägga ut. Många vill lägga ut plutmun och mycket handlar om utseende. Men sexuella bilder som sprids på ett barn på nätet försvinner aldrig.

Enligt den nya EU-förordningen om dataskydd som ska gälla som lag i alla medlemsländer från och med maj i år, kommer det att bli en 16-årsgräns för sociala medier. Länderna har möjlighet att gå ner till 13 år och den som är yngre än så måste enligt förordningen ha en förälders tillstånd för att få ha ett eget konto. Att förbjuda de yngre att vara på sociala medier, tror Jörgen Skarin är fel väg att gå:

– Det här är deras värld, deras kompisar, mer än i den riktiga världen. Och då gäller det att lära sig att förhålla sig till den. Att förbjuda, eller avinstallera appen är ingen lösning. Det gäller att vuxna får sina barns förtroende att få titta igenom vänlistor och vilka som följer och att barnen vågar komma till dem om de får meddelanden som inte känns bra.

Musical.ly

Är en video-app för skapandet av videoklipp, meddelanden och live-sändningar. Appen lanserades i augusti 2014.

Användare kan via appen skapa 15-sekunders videoklipp samt välja ljudspår för videoklippet och använda olika hastighets alternativ (snabb, långsam, time-lapse), lägga till filter samt effekter.

I juli 2016 hade Musical.ly över 90 miljoner registrerade användare och i genomsnitt publiceras 12 miljoner nya videoklipp varje dag.

Musical.ly är särskilt populär hos yngre barn. 21 procent av flickor och pojkar i åldern 9-12 år använder appen, enligt Statens medieråds undersökning Ungar och medier 2017.

Åldersgränsen för Musical.ly är 13 år.

Musical.ly har sitt huvudkontor i Shanghai i Kina, och har kontor i San Francisco i Kalifornien.

Källa: Wikipedia och surfalugnt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!