App har förbjudits på fritidsgårdar

Appen Ome TV har förbjudits på ungdomsgårdar i Varberg sedan det visat sig att äldre män använder den. På Strömvillans fritidsgård i Norrköping har man märkt att ungdomar använder appen, och har därför tagit tag i det.

Sociala medier 27 november 2019 12:00

I appen visas en själv och ens eget rum på ena delen av displayen, och någon annan och dess rum på den andra halvan. Här möts många unga för att visa hur de brottas, busar, pruttar, skämtar och säger godmorgon och godnatt. Och så finns det andra som också uppehåller sig där. 

 

Så här skriver en orolig mamma på facebook: "I ungefär vart 30:e "rum" sitter en mansperson i Sverige mellan 18-60 och runkar live. Kolla om era barn och ungdomar har denna sjuka app installerad på sina telefoner. Just nu är det 149 000 personer online och då kan man lätt räkna ut hur många äckliga typer som finns därinne".

 

Tidigare i veckan rapporterade SVT Nyheter om att appen förbjudits på ungdomsgårdar i Varberg. Anledningen är att chattpersonerna, som tilldelas slumpvis, ibland alltså visat sig vara äldre män. Det här fick alltså kommunen att förbjuda den. För trots att det är en åldersgräns på 17 år att använda den, används den av yngre personer. 

 

På KFUM:s fritidsgård Strömvillan i Kneippen upptäckte man tidigare i år att ungdomar som kom dit använde appen. Där har man valt en annan väg än att förbjuda den.

– Vi förbjuder inget, utan det vi gör är att diskutera om konsekvenser och åldersgränser och vi kan se att det är en stor skillnad nu, säger fritidsledaren Hussain Abdulkarim på Strömvillan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa