Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snön avslöjar hur vargarna rör sig

De senaste tidens snöfall gör att vargparet i Finspångsskogarna åter börjar synas, eller i alla fall spår och spillning efter dem. Närmare tio observationer finns från de senaste veckorna.

Tre gånger vargspår. Dels efter tassarna och dels urin och blod.

Tre gånger vargspår. Dels efter tassarna och dels urin och blod.

Foto: Benny Amberin från Linköping

Finspång2019-02-02 15:00

Tre av observationerna har gjorts vid Djurshyttesjön och vid Pershyttan i Finspång. I det första fallet observerades spår efter två vargar och vid Pershyttan spillning efter en varg och vid ett annat tillfälle spår efter en varg. Spår eller spillning har också rapporterats från området kring Tjällmo.

Bara en av rapporterna har fått bedömningen säker av länsstyrelsen, men det innebär inte att man tvivlar på de övriga. Man har inte möjlighet att åka ut på alla rapporter.

Benny Amberin från Linköping står för två av observationerna, en vid Pershyttan och en vid Djurshyttesjön.

Han är van viltspanare, har tidigare arbetat vid länsstyrelsen, men är nu ute av eget intresse och har ett 45-årigt kunnande i bagaget. När vi når honom via telefon är han tillsammans med Tommy Eriksson vid Rösjön i södra Finspång. Båda är med i Svenska Rovdjursföreningen.

– Vi ser dagsfärska spår ute på isen, berättar han.

Det faktum att det ibland bara syns spår efter en varg får inte Mia Kjällander vid länsstyrelsen att ändra uppfattningen att det två vargar som funnits i området en tid. Mia Kjällander är vilthandläggare och inventeringsansvarig vid länsstyrelsen i Östergötland.

För att bli helt på säkra sidan har ett antal DNA-prov tagits ute i skogarna, dels vid Ruggestorp och Pershyttan i Finspång och dels vid Rådsla och Prästtomta i Linköpings kommun.

– Vi tror inte att det är fler än två, men vi vill bevisa det, säger Mia Kjällander.

Det kom rykten om det i samband med att en jakthund attackerades vid Pershyttan i början på januari.

Hon har inte heller sett några tecken på att vargparet fått ungar under sommaren, men även där kan DNA-proverna berätta mer.

– Det går mycket rykten, konstaterar hon.

– Men vi vet att tiken löper nu, fortsätter hon.

Nu väntar hon på svar från DNA-proverna. Fler kommer att tas.

– Får vi bevis på att det bara är de här två vargarna kommer vi inte att göra mer, säger Mia Kjällander.

Inte så länge det inte händer något. Benny Amberin kan bekräfta att en parning sannolikt ägt rum ute på Rösjön. Spår visar på det.

Han är också av uppfattningen att det inte finns någon tredje varg i området.

– Det funkar inte så, den skulle aldrig ha överlevt, säger han.

Benny Amberin har följt vargparet sedan de kom och är ute mest varje dag, men har aldrig sett dem. Men varg i vilt tillstånd har han sett i andra sammanhang.

– De ser oss långt innan vi ser dem, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!