Detaljerna börjar nu bli klara om vad Norrköping och de andra kommunerna längs den nya järnvägens sträckning ska ställa upp med i pengar och andra åtaganden. Tillsammans ska de fem kommunerna betala ungefär 1 miljard kronor till järnvägsbygget. Norrköpings andel är på totalt 309 miljoner kronor; Linköping betalar något mer.
– Ungefär hälften av pengarna består av ett förskott som vi får tillbaka. Det betyder att Norrköpings kostnad blir ungefär 10-15 miljoner kronor per år under byggtiden. Det är förstås mycket pengar men jag vågar ändå stå för att det är pyramidalt lönsamt för Norrköping att investera de här pengarna, sa kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) till Folkbladet.
Kommunalråden, infrastrukturministern och de statliga järnvägsförhandlarna bjöd i går in till en pressträff i Tornbyhusets översta våning i Linköping där de berättade om innehållet i de förhandlingsresultat som nu är klara. Enligt statens förhandlingsperson HG Wessberg handlar kommunernas viktigaste insats inte om medfinansiering av själva järnvägsbygget.
– Det här är mer av ett samhällsbygge än ett järnvägsbygge, sa HG Wessberg.
Han syftar framförallt på de bostadslöften som kommunerna givit. Norrköping och Linköping har lovat att bygga 15 300 nya bostäder från och med nu och fram till 2035. Det motsvarar ungefär 750 bostäder per år.
– Just nu ligger vi på en takt av cirka 1400 bostäder per år. Men det var inte så längesedan som det knappt byggdes något alls. Utslaget över en tjugoårsperiod framåt i tiden är det här ett åtagande som kräver god politik och hushållning med resurserna, sa Stjernkvist.
Enligt vad Folkbladet erfar så har kommunerna inga problem med infrastrukturminister Anna Johanssons besked om att kostnaderna för Ostlänken måste sänkas. Enligt trovärdiga uppgifter kommer kostnaderna att kapas genom att Ostlänken blir ett snabbtåg och inte en höghastighetsbana.
– Tvärtom är det bra för oss. Det är den regionala trafiken - 20 minuters kortare restid till Stockholm och snabbare förbindelser mellan Linköping och Norrköping - som är det viktigaste för oss, sa Lars Stjernkvist.
Orosmolnet är att staten och de privata ägarna av Skavsta flygplats ännu inte kommit överens om medfinansiering av en station vid flygplatsen.
– För vår region är det av avgörande med en station på Skavsta för Ostlänken, sa Lars Stjernkvist.