I Östergötland visar statistik från Svenska palliativregistret, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt för perioden mars – mitten av december 2020, att knappt 50 procent av personerna på särskilda boenden som avled med konstaterad covid-19 läkarundersöktes en månad innan dödsfallet, medan drygt 60 procent av övriga personer på boenden som avled, men inte av covid-19, undersöktes en månad innan dödsfallet.
Detta följer trenden för resten av riket. Lisa Martinsson, läkare och forskare vid Umeå universitet, konstaterar att den generella bilden i landet är att vården i livets slutskede försämrades under pandemin för covidpatienter som dog på äldreboenden.
– Rutinerna för vård i livets slutskede funkade inte lika bra under pandemin. För de som dog så genomförde man inte de vanliga insatser som man bör genomföra inför förväntade dödsfall i lika stor utsträckning som vanligt.
Tillsammans med andra forskarkollegor konstaterar hon att läkarundersökningar, men även andra vårdinsatser – som exempelvis smärtlindring – gavs i mindre utsträckning till covidpatienter på äldreboenden som förväntades dö jämfört med övriga patienter.
Norrköpings vårddirektör Magnus Johansson delar inte bilden att smärtlindring getts i mindre utsträckning till covidpatienter.
– De patienter i livets slut, oavsett om de insjuknat i covid -19 eller inte, har hela tiden vid behov fått den smärtlindring de behövt. Det har inte varit någon skillnad mot hur det är annars.
Han beskriver hur en del vårdcentraler har fortsatt som vanligt med fysiska ronder under pandemin, medan andra varvat mellan fysiska ronder och telefonronder och att vissa endast haft telefonronder.
– Vi tycker självklart inte det är bra med telefonronder.
Hur ofta personer på särskilda boenden träffar en läkare, varierar efter bedömning.
– Patienten träffar en läkare efter inflyttning och vid ett årligt läkarbesök. Däremellan är det en bedömning av läkaren om det finns behov av läkarbesök.
Magnus Johansson tycker att det fungerat bra i Norrköping, tack vare en hög kompetens och erfarenhet hos sjuksköterskorna.
– De patienter som bor i våra äldreboenden har en bra tillgänglighet av sjuksköterskor. Det förekommer vid ett fåtal fall att patienterna under en period är så svårt sjuka att det behövs sjuksköterska dygnet runt på plats, men ingen patient med covid -19 har haft det behovet.