– Enligt information som jag fått från vår juridiskt sakkunnige i vår nationella stab har vi idag ett upparbetat snabbspår mot regionen, som har möjlighet att begära ut belastningsregister som organisation, säger Erik Terneborn, presstalesperson vid Polisen i region Öst.
Men när det gäller skolor och förskolor så måste man fortsatt begära utdrag ur belastningsregister som privatperson.
– Som jag förstod det finns i dag inga möjligheter att hantera det annorlunda, säger Erik Terneborn.
Däremot, säger Erik Terneborn har Polisen en väldigt kort handläggningstid för tillfället, just nu tar det cirka en vecka från det att man begär ett utdrag innan man får det via post.
– Detta kan så klart ändras om trycket höjs, och vi ser att det framöver kan uppstå ett behov av en snabbare handläggningstid. Därför för vi just nu en dialog med belastningsregistret uppe i Kiruna kring detta, hur man i så fall skulle kunna göra.
Den normala handläggningstiden är cirka två veckor från det att vi mottagit en fullständig ansökan till dess utdraget lämnar oss. Handläggningstiden kan variera beroende på hur många som begär utdrag.
Utbildningsdirektör Sofie Lindén anser att rutinerna inom utbildningskontoret fungerar väl och det innebär att de som jobbar inom skolan har uppvisat utdrag ur belastningsregistret.
– I vår ordinarie vikariebank där vi kompletterat med en utökad "Coronavikariepool", har vi just nu 60 studenter anslutna. Vi har som rutin att alla nya personer har med sig ett utdrag ur belastningsregistret, om det inte är så att de redan jobbar inom skolan då ett utdrag ur belastningsregistret är en förutsättning för anställning.
Men om det rör exempelvis lärare som gått i pension men som nu vill hjälpa till?
– Vi har inga äldre personer i poolen just nu, däremot har vi personal som annars jobbar i Öppna förskolan och som modersmålslärare, säger Sofie Lindén.
Hon menar att det har varit helt avgörande att få igång vikariepoolen för att kunna hålla vissa enheter i gång och dessa personer fördelas och kan täcka upp på vissa tjänster när en enhet flaggar för personalbrist de närmaste dagarna.
Just nu har skolorna en genomsnittlig frånvaro på 15 procent. Någon siffra för hur stor frånvaron normalt är har inte Sofie Lindén.