Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt besked: Max 50 pers på samma ställe

Maxantalet personer som får träffas sänks från 500 till 50. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff på fredagen.

Kurvan pekar uppåt i länet. Men om vi är på dag noll är svårt att säga.

Kurvan pekar uppåt i länet. Men om vi är på dag noll är svårt att säga.

Foto: Anders Wiklund/TT

Smittsam sjukdom2020-03-27 14:21

Region Östergötland har kontroll på situationen och vårdar just nu 55 personer på de tre sjukhusen Vrinnevi, US och Motala lasarett. 18 av dessa ges i dagsläget intensivvård. 

– De är absolut vad vi tagit höjd för. Och vi har kapacitet för mycket mer, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Man har dock märkt av en uppåtgående kurva i länet, sedan förra veckan har antalet smittade ökat med nästan 200 personer och antalet personer som kräver vård ökar också. Att Folkhälsomyndigheten bad regeringen att fatta beslut om att max 50 personer numera får vistats tillsammans, välkomnas därför:

– Vi började märka av att det finns aktiviteter i samhället som samlar många personer. Om evenemang som samlar 500 personer från olika delar av landet. Det är så virus sprids. Så att man sänker den här siffran är bra. Vi ser positivt på det, säger Britt Åkerlind.

Antalet intensivvårdsplatser byggs ut allteftersom behovet ökar. Att hålla nere antalet som behöver intensivvård är önskvärt, så att de som behöver det kan få det. Även här spelar beslutet om 50 personer in, menar Britt Åkerlind.

– Vi ville se den social sociala distanseringen. Folkhälsomyndigheten sänker till 50 för att sakta ner farten på smittspridningen. Det är bra.

Du säger att kurvan går uppåt, är vi på "dag noll" i länet som så många pratar om?

– Det vet vi inte än. Det bär för tidigt att säga. 

När antalet intensivvårdsplatser byggs ut betyder det att annan vård, som inte är nödvändig, stängs av. Britt Åkerlind får dock indikationer på att människor söker vård i mindre utsträckning just nu, och hon vill betona att de som behöver akut vård, som vid en hjärtinfarkt, ska söka vård.

– Vi börjar se färre akuta besök. Enskilda patienter inte ska vara rädda att söka vård. Det sker ingen intern smittspridning på sjukhusen. 

Om man tittar på siffror från Folkhälsomyndigheten, kan man se att antalet smittade per 100 000 invånare i vårt än ligger på ungefär samma nivå som i Stockholm. Ändå är det mest bara om Stockholm det pratas när det handlar om att begränsa besök till sommarstugor på Västkusten, Öland och fjällorter. Britt Åkerlind menar att siffrorna inte visar hur det egentligen ser ut.

– I Stockholm har man slutat testa vårdpersonal, men det gör vi fortfarande, plus att vi tar prover på alla som läggs in. Så man kan inte jämföra siffrorna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!