Representanter från Folkhälsomyndigheten har flera gånger poängterat vikten av att personer som passerat 70 år bör begränsa sina sociala kontakter. Efter uppgifter om att denna rekommendation inte alltid följs, gick även socialminister Lena Hallengren (S) ut i förra veckan och bad denna grupp att lyssna på rekommendationerna.
Nu har Folkhälsomyndigheten skapat en informationsbladskampanj, där man betonar att hög ålder är den främsta riskfaktorn. "Därför tillhör du som är 70 år eller äldre en riskgrupp", står att läsa. Gruppen ska undvika att åka kollektivt, att handla i butiker och vistas i lokaler med många människor samtidigt. "Ta hjälp av anhöriga eller grannar för att till exempel handla mat eller uträtta ärenden", är rådet.
70-plussarna är de som drabbas hårdast av coronaviruet. Lyckas samhället begränsa smittan i den här gruppen, kommer pressen på sjukvården att minska och färre att dö. På måndagens pressträff sade stadsepidemiolog Anders Tegnell att det är ett högt tryck på intensivvårdsavdelningarna.
– 306 personer har vårdats på intensivvårdsavdelning hittills. Det är en hög överrepresentation av personer över 80 och 90 år, sade han.
Målet är att den alltmer omnämnda "kurvan" över smittade och inlagda på sjukhus ska vara så flack som möjligt. Det betyder att sjukvården hinner ge alla den hjälp de behöver.
– Det ser ut som vi har en flack kurva, och att vi fortsätter så. Vi vill minska hastigheten på smittspridningen och huvudstrategierna till det är att den som är sjuk stannar hemma och att de som är över 70 följer rekommendationerna, sade Anders Tegnell.
En som lyssnar på myndigheternas rekommendationer är Majlis Alm, 84.
– Både jag och min man, som är 90 år, känner oss trygga med råden. Vi går ut 40 minuter varje dag. Våra barn veckohandlar åt oss, trots att de bor sju-åtta mil bort. Vi klarar oss, och har blivit bättre på att ta tillvara på maten, säger hon.
Hon beskriver hur de flesta av vännerna följer rekommendationerna. Men att det självklart är en tråkig situation.
– Speciellt för de som är änkor. Men de säger att de följer vad som sägs och att de får ha tråkigt ett tag. Men visst, det är en svår tid.
Själv känner hon en stor sorg över att eventuellt inte kunna vara med på sin äldsta väns jordfästning.
– Det är tungt. Jag har känt henne sedan jag var 19 år, så vi har följt varandra med sorger och glädjeämnen. Vi får se om det går.