Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hostande tiggare utanför butik väcker känslor

En tiggare som hostar utanför en butik rör upp känslor. Handlaren känner sig maktlös. "Vi har anmält till kommunen, som hänvisar till polisen, men inget händer". Men nu verkar hon kunna få hjälp.

En kvinna som ber om pengar utanför en butik i Norrköping hostar mycket, något som kunder uppmärksammat. Nu ska hon få hjälp. (Bilden är från en annan butik).

En kvinna som ber om pengar utanför en butik i Norrköping hostar mycket, något som kunder uppmärksammat. Nu ska hon få hjälp. (Bilden är från en annan butik).

Foto: Björn Lindgren/TT

Smittsam sjukdom2020-04-03 06:45

En läsare hör av sig till Folkbladet. Han beskriver hur en tiggare, som sitter utanför Ica Klockaretorpet, har en hemsk hosta. "Det är coronatider, vi kan inte ha henne där hostandes väldigt nära alla kunder".

Thomas Österberg, handlare på Ica Klockaretorpet, beskriver hur man har anmält till kommunen, som hänvisar till polisen. – Men de gör inget. Hon kanske behöver hjälp? Hon kan ju vara jättesjuk, och får ingen hjälp. Så det är ju inte bara en smittorisk. Det är en jättemisär. 

Han förstår kundernas oro. Flera har tagit upp situationen:

– Vi hör det ju. Det är egentligen inget nytt, men det har eskalerat med tanke på att tiderna är som de är. Men jag förstår kunderna. Tyvärr har vi ingen befogenhet att få bort henne. Vi tillåter ju att de får sitta utanför butiker i Sverige och tigga. Det är inget brott, säger han.

På facebook skriver polisen i vårt län att de hört talas om personer som medvetet hostar mot personer de möter på gatan. Polisen skriver att den som medvetet tillfogar en annan person sjukdom, kan misstänkas för misshandel. "Sker samma sak av oaktsamhet kan det röra sig om vållande till kroppsskada eller framkallande av fara för annan". Men att använda detta i situationen med tiggare som hostar utanför en butik, tycker Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisregion öst, låter långsökt:

– Om man sitter stilla, är det svårt att se att vi kan göra något. Det vi brukar ingripa mot är när de sitter i vägen och hindrar folk från att gå ut och in. Eller om någon är närgången och mer eller mindre attackerar någon som inte vill ge något i muggen. Men det här låter mer som ett sjukvårdsproblem, eller något för socialtjänsten, säger han.

Vi ringer upp Sanna Detlefsen som är direktor på Linköpings Stadsmission och Stadsmissionen i Norrköping. På frågan om vad man kan göra för att hjälpa kvinnan, svarar hon:

– Man ringer oss på Stadsmissionen. Vi har just nu ett projekt med uppsökande hälsovårdsrådgivning, där vi söker upp personer och frågar hur de mår. Jag ska genast kontakta dem så de kan söka upp kvinnan, säger hon.

Stadsmissionens verksamhet har ännu inte riktigt startat igång i Norrköping. Men man jobbar ändå här i kommunen, och i Linköping kan personer komma och träffa läkare och sjuksköterska en gång i veckan för en hälsoundersökning och för att få mediciner utskrivna.

– De personer som kommer hit till Sverige och ber om pengar är ofta i ett dåligt fysiskt skick. Man har lungsjukdomar, urinvägsinfektioner, köldskador och värk, säger Sanna Detlefsen och berättar att Stadsmissionen har ett idéburet offentligt partnerskap med Region Östergötland. 

Vad har de här personerna för rättigheter till sjukhusvård i Sverige?

– Det man har rätt till är vård som inte kan anstå. Av erfarenhet vet vi dock att man blir ganska illa behandlad, så därför följer vi alltid med, säger Sanna Detlefsen.

Och om de behöver mediciner, hur fungerar det?

– De kan få recept utskrivna och de kan få stöd av Stadsmissionen att betala.

Har ni märkt av att fler kontaktat er nu i coronatider?

– Nu är alla oroliga för det här med corona, men många som vi jobbar med, både eu-migranter och de som lever i hemlöshet, är alltid i dåligt skick, säger Sanna Detlefsen, som efter intervjun skickar ett sms och berättar att sjukvårdsteamet ska söka upp kvinnan och hjälpa henne.

Stadsmissionen

Stadsmissionerna i Sverige bedriver social verksamhet.

Grunden är en diakonal människosyn, en fast övertygelse om att alla människor har lika värde.

Stadsmissionen tar emot gåvor och man kan bli månadsgivare, starta en egen insamling eller bli volontär.

Man har ett idéburet offentligt partnerskap med Region Östergötland och ett projekt med uppsökande hälsovårdsrådgivning, där man söker upp utsatta.

Man kan även komma till Stadsmissionen i Linköping för en hälsokontroll en gång i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!