Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Höjd risk för fågelinfluensa i Östergötland

Jordbruksverket har beslutat om högriskområden i södra Sverige för att skydda svenska fågelbesättningar efter flera fall av fågelinfluensa förekommit. Ett av de län som berörs är Östergötland.

Risken för att tama fåglar ska drabbas av fågelinfluensa är i år större än tidigare år. Fågelinfluensa av typen H5N8 som nu förekommer i Europa har hittills inte orsakat sjukdom hos människa.

Risken för att tama fåglar ska drabbas av fågelinfluensa är i år större än tidigare år. Fågelinfluensa av typen H5N8 som nu förekommer i Europa har hittills inte orsakat sjukdom hos människa.

Foto: Anton Swärdhagen

Smittsam sjukdom2022-11-18 15:10

Fågelinfluensasituationen är allvarlig i flera länder i Europa och vi är inne i en kritisk tidsperiod när riskerna för utbrott i Sverige ökar. Sjunkande temperaturer och ökad förekomst av de vilda fågelarter som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset bidrar till att riskerna ökar.

Säsongen 2020/2021 förekom det största antalet fågelinfluensafall på tama fjäderfän någonsin i Sverige. Östergötland drabbades hårt med fem konstaterade fall på gårdar med slaktkyckling- och värphönsbesättningar.

Epidemin som fortsatte under 2021–2022 med fall i 36 europeiska länder är större än epidemin 2020–2021. Risken för att tama fåglar ska drabbas av fågelinfluensa är därför större än tidigare år. Fågelinfluensa av typen H5N8 som nu förekommer i Europa har hittills inte orsakat sjukdom hos människa.

Utifrån utvecklingen av fågelinfluensa i Europa och fynd i Sverige gör Statens veterinärmedicinska anstalt kontinuerliga lägesbedömningar. Baserat på dessa bedömningar har Jordbruksverket idag beslutat att upprätta högriskområde i delar av Sverige. 

– Högriskområden upprättas för att skydda våra fjäderfän i länet från smitta och sjukdom. Detta har inget att göra med nuvarande restriktionszoner som har upprättats efter att newcastlesjukan konstaterats på en värphönsbesättning i Linköpings kommun, säger Andrea Ståhl, länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!