Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här fick besökarna vända i dörren

"Är du journalist? Skriv att det här är katastrofalt, absolut vansinne".

Ett par skratt i eländet blev det ändå. Solveig Arapoglu fick lämna tillbaka tidsskifterna till enhetschef Päivi Rantala och bibliotekschef Anna-Lena Grusell.

Ett par skratt i eländet blev det ändå. Solveig Arapoglu fick lämna tillbaka tidsskifterna till enhetschef Päivi Rantala och bibliotekschef Anna-Lena Grusell.

Foto: Carolina Nilsson

Smittsam sjukdom2020-10-30 14:42

Mannen bakom orden har, som så många andra den här gråmulna fredagen i slutet av oktober, ställt in siktet på Stadsbiblioteket. Där ska han låna en dator, logga in med sitt bank-id och tidsrapportera till a-kassan. Något han gör regelbundet. 

Men inte i dag.

På dörren står det "STÄNGT" med stora bokstäver. Han ser faktiskt riktigt besvärad ut. Inte så konstigt.

– Jag har ingen smarttelefon eller dator. Jag måste låna en dator för att tidsrapportera och aktivitetsrapportera för att få några pengar. Vad ska jag nu göra?

undefined
Ett par skratt i eländet blev det ändå. Solveig Arapoglu fick lämna tillbaka tidsskifterna till enhetschef Päivi Rantala och bibliotekschef Anna-Lena Grusell.

Att biblioteket är välbesökt och välbehövligt, för vissa helt uppenbart en viktig pusselbit för att få livet att gå ihop, visste kanske bibliotekschef Anna-Lena Grusell innan. Om inte, blev det glasklart där utanför entrén vid tiohugget på fredagsförmiddagen. 

– Som mest har vi 200 besökare i timman. Ungefär hälften lånar böcker, resten lånar datorer eller gör något annat, berättar hon mellan samtalen med alla som frågande kommer fram och undrar varför biblioteket är stängt.

Tillsammans med enhetscheferna Päivi Rantala och Tommy Jansson har hon kommit ut vid entrén för att låta sig fotograferas till Folkbladet. Den strida strömmen med människor gör att deras händer fylls rätt snabbt. På några minuter har de förvandlats till ambulerande bokinlämnings-deskar. "Om man inte lämnar tillbaka i tid, får man böter då?" undrar många.

– Det är ingen som behöver betala någonting. Det blir inga böter, lugnar Tommy Jansson.

undefined
Enhetscheferna Tommy Jansson och Päivi Rantala fick ta emot böcker av återlämnande besökare på fredagsförmiddagen.

På håll blir det på något sätt lite tragikomiskt efter ett tag; besökare efter besökare som med beslutsamma steg styr kosan mot ingången. Som åskådare vet man att de snart kommer bli varse den låsta dörren. Sedan den frågande minen.

– Vi är så bestörta! Jag är en riktig boknörd, jag kommer inte att klara det här. Biblioteket är mitt andra hem, säger Yvonne Karlqvist som kommit för att ladda upp inför en stängning som hon förmodade skulle komma något senare.

– Vi hann i alla fall simma! Vi var på badhuset tidigt. Sedan hann vi ner i relaxen också, innan personalen kom och sa att vi var tvungna att gå ut, säger Mårten som kommit i sällskap med Yvonne.

På frågan om de inte förstår beslutet att stänga verksamheter som dessa, på grund av en stegrande smittspridning, svarar Mårten:

– Nej! Jag är utbildad epidemiolog så jag vet. De måste se vad det är mer som spökar, som gör att de avlider, säger han. 

undefined
I stället för att lämna tillbaka böckerna inne på biblioteket, fick Margareta Gustafsson Loubello lämna dem till enhetschef Päivi Rantala och bibliotekschef Anna-Lena Grusell.

Inte heller mannen med a-kassan-ärendet förstår den snabba nedstängningen:

– Att politikerna agerar är okej. Men inte att stänga biblioteket. Det är Norrköpings viktigaste hus. Man kan väl ha vakter som säger stopp när det kommit in 50?

Anna-Lena Grusell får återigen förklara att man gör detta för att minska smittspridningen.

– Jag tycker att kommunledningen och krisgruppen har varit på tå, säger hon om agerandet.

Några verkar dock tycka att de hårdare reglerna är bra. Även om de inte kunde fullfölja sina ärenden på bibblan.

– Många har dålig respekt för covid. Man kan inte ta det med en klackspark, säger Sandro Bremberg.

– Jag åkte buss till Vilbergen och det var helt fullproppat! Man måste göra något åt det, säger Solveig Arapoglu.

undefined
Solveig Arapoglu skulle lämna tillbaka tidsskrifter, men fick vända i dörren. Hon tycker dock att det krävs hårdare regler för att minska smittspridningen,

Under helgen kommer Anna-Lena Grusell och bibliotekets samverkansgrupp att försöka bena ut hur verksamheten kan se ut framöver.

– Det finns redan i dag en verksamhet mot riskgrupper. Det finns lite olika möjligheter, som digitalt, men i dag vet jag inte hur det kommer att se ut. Vi kommer med besked på måndag, säger hon.

Nedstängningen

På fredagen stängde kommunen ner flera verksamheter, till den 19 november.

Alla bibliotek och filialer berörs, liksom Stadsmuseet, Konstmuseet, Visualiseringscenter och ishallar. Centralbadet och alla andra bad stängs för allmänheten, förutom vissa gruppverksamheter. 

Fritidsgårdarna stänger sina verksamheter under kvällstid som berör ungdomar födda tidigare än år 2005.

Kommunen avråder från besök till särskilt boende för äldre och personer med demenssjukdom, samt till grupp- eller serviceboende.

Karta: Norrköpings stadsbibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!