Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fläktar och värme – båda stort hot mot äldre just nu

Fläktar är ingen bra kylanordning på äldreboendena i värmeböljans tider, då dessa riskerar att sprida smittan vidare. Samtidigt är hettan ett stort hot mot de sköra äldre. Så hur gör man för att få ner temperaturen?

Fläktar – stort no no i gemensamma utrymmen på äldreboenden just nu. Och det skapar problem när termometern letar sig upp över 30 grader.

Fläktar – stort no no i gemensamma utrymmen på äldreboenden just nu. Och det skapar problem när termometern letar sig upp över 30 grader.

Foto: Tommy Borg

Smittsam sjukdom2020-06-25 13:15

Det var i måndags som statsepidemiolog Anders Tegnell gick ut i Dagens Nyheter och varnade för användingen av fläktar i gemensamma utrymmen på äldreboenden, nu när sommarhettan kommit. Speciellt på boenden där man vet att smitta förekommer.

– Vi vet inte än hur till exempel fläktarna sprider smittan, men allmänt bör man försöka att undvika dessa i gemensamma utrymmen, sade han bland annat.

Samtidigt som fläktar inte ska användas i gemensamma utrymmen, är hettan i sig ett hot mot de äldre. Under värmeböljan 2018 avled minst 600 personer av just hettan, enligt Läkartidningen. Och samtidigt som många äldreboenden investerat i kylanläggningar sedan dess, kan även detta öka smittspridningen – om många äldre trycks ihop på en liten yta, menar Anders Tegnell:

– Det är viktigt att man får svalka sig under varma dagar, men det kan vara bättre att göra det utomhus och inte i trånga utrymmen.

Av Norrköpings kommuns 23 äldreboenden har de nybyggda, som handlar om sex-sju stycken, inbyggda kylanläggningar. Men merparten saknar alltså detta. Under och efter värmeböljan 2018 införskaffades portabla ac-anläggningar till de boende som saknar detta. De här används i gemensamma utrymmen, men framför allt försöker man nu hitta andra sätt att kyla ner de äldre, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör:

– Vår personal har skaffat sig mycket erfarenheter om hur man skyddar de äldre, som att vara ute i skuggan, vara på ställen ute där det även finns cirkulation, att inte klä de äldre för varmt och att ge dem mycket dryck. 

Folkbladet har tidigare berättat om att SMHI driver sajten klimatanpassning.se där de bland annat lägger ut tips på hur kommunerna kan förbereda sig på exempelvis värmeböljor, och ger checklistor till äldreboenden. Magnus Johansson säger att man tagit intryck och att personalen har den kompetens som behövs.

– Vi har ett ganska omfattande arbete kring de här frågorna och gått ut med information till verksamheterna, något vi även nyligen gått ut och påmint om.

Vad får ni för signaler från personalen nu då?

– Att de finns en vetskap om hur man ska skydda de äldre från värmen. Det är en påfrestning och det är en utsatt målgrupp. När man är skör och sjuk är man väldigt känslig för värme. 

På sina egna rum kan de boende välja om de vill ha fläkt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!