Det berättar Therése Andersén, avdelningschef miljö och hälsa:
– Vad jag förstått såg det väldigt bra ut. Många hade kolla på läget, medan andra behöver vidta åtgärder.
Inspektionerna hade föregåtts av telefonsamtal till flera restauranger och krogar med uteserveringar, där man gick igenom de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten tagit fram.
– För de flesta var det inte direkt någon nyhet. De flesta kände till det och hade redan genomfört åtgärder, som att dra isär bord, att det bara är bordsservering och inte barhäng som gäller, och att man försöker undvika köbildning, säger Therése Andersén.
I fredags kväll kontrollerades ett 20-tal verksamheter kvällstid. Ett par av dem fick anmärkningar, och kommer att följas upp. Kvarstår problemen vid uppföljningen, anmäler kommunen det till regionens smittskyddsläkare, som kan besluta att stänga verksamheten.
– Vi kommer att följa upp med ett besök så fort som möjligt. Kvarstår åtgärderna kommer vi att ta de vidare, säger Magdalena Öberg, enhetschef på livsmedelsenheten, som tycker att de flesta verkar göra det bästa av situationen för att förhindra smittspridning.
En sak som inspekterades var ljudnivån. Att den inte är för hög. Therése Andersén utvecklar:
– Det är viktigt att ljudnivån inte är för hög, så att man måste komma nära för att höra varandra.
Nu väntar inspektioner av lunchrestauranger, där miljö- och hälsoskyddsinspektörerna ska göra liknande insatser.