Coronasmittad läkare bakom antikroppstest

Efter att läkaren Erik Lind själv insjuknat i corona, ville han veta om han hade antikroppstester. Men när ingen erbjöd detta, gjorde han slag i saken själv.

Erik Lind säger att runt 18-20 procent av deras testresultat kommit tillbaka positiva. Resultaten lämnas över till Folkhälsomyndigheten för statistik.

Erik Lind säger att runt 18-20 procent av deras testresultat kommit tillbaka positiva. Resultaten lämnas över till Folkhälsomyndigheten för statistik.

Foto: Sarah Olsson

Smittsam sjukdom2020-07-13 06:45

Det var i april som Erik Lind drabbades. Men när han ville veta om han utvecklat antikroppar, fanns det ingenstans att testa sig.

– Så jag tänkte att om ingen annan erbjuder det så får jag väl göra det själv. 

Genom sitt företag iDoc, som numera drivs av hans pappa, startade han upp antikroppstester utanför Östgötaporten. Och intresset, det var stort.

– Jag tror att vi testade 300 den första dagen. Folk hamnade lite för nära varandra, så vi fick flytta till ett större tält utanför Stadium Arena, säger Erik Lind och fortsätter:

– Det är skönt att kunna säga till folk om de har haft infektionen. Det är många som undrar, framför allt de som har äldre anhöriga.

Nu har man flytta in verksamheten i företagets lokaler på Sandgatan. Runt 2 000 personer har testats och man har märkt av ett stigande antal positiva testsvar.

– Det har ökat successivt varje vecka. Nu har runt 18-20 procent haft antikroppar. 

De som får ett negativt testresultat blir ofta besvikna, medan de som får ett positivt blir lättade.

– När de fått positivt öppnar de champagneflaskan! Men vi säger till dem att fortsätta följa rekommendationerna, säger Erik Lind.

Hur säkra är testerna då testerna? Erik Lind säger att man valt ut det test som finns med på Folkhälsomyndighetens sida och som man använder på andra sjukhus runt om i landet.

– Jag har tittat på vilka som är validerade och kvalitetssäkrade. Så vi har valt med omsorg. Det känns tryggt.

Men hur säkra är de?

– Vi har inte läst att det finns falska positiva tester. Men en procent av de som har antikroppar missar vi. Så en på hundra märker vi inte. Det finns även de som inte bildat antikroppar, även om de varit infekterade, säger Erik Lind.

För blåljuspersonal och personal inom vården utförs testerna till självkostnadspris. En del tycker att det borde vara gratis för alla, men Erik Lind förklarar att det krävs en hel del personal till att utföra testerna och att de inte kan gå i konkurs för att erbjuda dem. Hur länge företaget fortsätter med testerna, vet han inte.

– Det är ingen brist på tester, men jag tycker att någon annan borde göra det. 

Medan andra regioner runt om i Sverige erbjuder antikroppstester, har man i vår region valt att inte göra det just nu. De närmsta veckorna ska dock Region Östergötland ta fram strategier på hur man ska kunna gå vidare med dem.

Så här ser ett negativt provsvar för antikroppar ut.
Så här ser ett negativt provsvar för antikroppar ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!