Det framkom vid en pressträff med Region Östergötland på tisdagen. Vid lunchtid på tisdagen var dock 123 personer med covid-19 inlagda på sjukhus i Östergötland och av dem fick 27 personer intensivvård. Av dem vårdas 48 patienter på Vrinnevisjukhuset, varav 9 i intensivvård. De här siffrorna är något högre än dagarna innan.
– Vi är fortfarande i den uppåtgående delen av kurvan. Vi hoppas att kurvan ska plana ut, men vi är inte där än, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.
Kurvan i länet är flack, konstaterar Britt Åkerlind, och menar att den inte accelererar, utan håller sig på en nivå som sjukvården klarar av.
– Utifrån dagens siffra kan vi absolut vårda ännu flera. Vi hoppas att vi lyckats dra ut på pandemin.
De senaste dagarna har flera medier rapporterat om att sjukhusen tagit emot fler yngre patienter än man förväntat sig. Hur det ser ut med åldersföredelningen på sjukhusen i länet, vet inte Britt Åkerlind, men säger att det finns en del yngre.
– Utan att veta hur många så finns det yngre som vårdas inom slutenvården. Det är framför allt andningen som påverkats, så att man behöver andningshjälp. När man behöver det, är det ofta långa vårdtider, upp mot tio dagar, som behövs. Det här tar tid, säger hon.
Regionen får indikationer på att människor med akuta tillstånd, tvekar att söka vård.
– Vi vill därför uppmana alla som behöver att också söka vård. Vi har säkra flöden på sjukhusen och man ska inte vara rädd att söka sjukvård på grund av covid-19, säger Britt Åkerlind.
När det gäller skyddsutrustning finns i dag tillgång till det inom Region Östergötland, enligt Britt Åkerlind. Man använder såväl engångs- som flergångsmaterial.
– Vi har bland annat flergångsskydd som är personliga, vilket betyder att man inte behöver kasta efter varje patient. Dessa används också på avdelningar där flera patienter samvårdas. Då kan man inte sprida inflektionen vidare, säger Britt Åkerlind, som berättar att vissa masker kan se lite skrämmande ut:
– Vi måste ta allt som duger, som den har den här skyddsnivån som vi eftersträvar.
Under måndagen gick regionen ut med en vädjan till vårdpersonal som jobbar inom andra yrken, att komma tillbaka. Och gensvaret har varit stort. Under först dygnet kom 120 ansökningar in.
– Det är en otrolig respons från samhället. Det visar att hela samhället ställer upp och gör det bästa av situationen, säger Britt Åkerlind.