Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Värsta väderspråket

SMHI:S VÄDERKRÖNIKA2009-02-23 14:42
Meteorologer använder ett språk som av många upplevs som mer förvillande än förklarande. Jag har ofta fått frågan vad som menas med växlande molnighet. Det lättaste läget att formulera en väderprognos är i en situation som består under hela dagen. Hur blir vädret i morgon? Det blir soligt hela dagen, eller vi får mulet och regn under förmiddagen sedan soligt. Sådana prognoser är ju entydiga. Men med ett föränderligt läge där det tidvis är soligt och tidvis molnigt blir det växlande molnighet. Växlande är ju ett begrepp som anger förändringar med tiden, man skulle också kunna använda ordet skiftande som man gör i Norge. Sedan finns också det rena fackspråket där vi diskuterar t ex baroklina zoner eller retrograda rörelser. Det skulle föra för långt att förklara alla detaljer om detta, låt oss bara konstatera att vi har ett internt fikonspråk. Till sist har vi de uttryck man ofta ser men som definitivt inte finns i väderspråket. Väderord där chock eller kaos ingår kommer definitivt inte från en meteorolog, de skapas av tidningars löpsedlar, till 99 procent är det kvällstidningarna som är verkligt konstruktiva. Lite vårvärme ropas gärna ut som värmechock. Inför en vanlig kuling till sjöss har man till och med lyckats blåsa upp den (!) till "superstormen" som ska komma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om