Det är vår atmosfär som gör att himlen ser blå ut. Hade vi inte haft någon atmosfär hade himlen varit svart och vi hade kunnat se stjärnor mitt på dagen. Nu är det i stället så att när våra ögon träffas av alla färger på en gång verkar ljuset vara vitt. I atmosfären finns dock molekyler och partiklar som sprider solljuset åt alla håll och ljusets olika våglängder sprids olika mycket. När solen står som högst på himlen har strålarna en kort väg till markytan. Då är det främst det blåa ljuset som bryts och himlen blir blå. Ju längre väg ljuset har att passera genom atomsfären, desto mer bryts det och då är det istället de röda nyanserna som dominerar. Detta medför att solen vid soluppgång och solnedgång tenderar att bli röd, då står den nära horisonten och sträckan som ljuset måste gå genom atmosfären är som längst.
Sedan finns det också stoftpartiklar och vattendroppar gör även himlen grumlig, disig. Ju fler partiklar det finns i atmosfären, desto mer bryts ljuset. Den blåa himlen blir blekare och solnedgången rödare.
Varför är himlen blå på dagen men röd på kvällen?
Denna helgen får vi en blå himmel på de flesta platser i landet. Men varför är himlen blå, luften är ju genomskinlig och rymden bakom himlen är svart?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!