Varför stämmer aldrig väderprognoserna? Kan man verkligen lita på SMHI? Det är några frågor som ofta kommer upp i samband med diskussioner kring vädret.
Vi på SMHI har något som kallas prognosindex och kan sägas vara ett grovt mått på väderprognosernas träffsäkerhet. För en specifik användare finns även andra mått som kan visa värdet av en väderprognos.
När man beräknar ett prognosindex används prognossäkerheten för temperatur, nederbörd, molnighet och vind. De olika variablerna kollas var för sig och därefter beräknas ett medelvärde av resultaten. Det hela går ut på att prognoserna jämförs med de uppmätta observationerna. Jämförelsen görs för alla svenska observationsplatser tillsammans och för en månad i taget.
Så hur väl stämmer våra väderprognoser egentligen och kan man lita på oss? För dygn ett ligger träffsäkerheten mellan 80 och 85 %. På dygn tre sjunker säkerheten till mellan 75 och 80 %.
När vi kommer fram till dygn fem har vi gått ner till cirka 65-70 %. Avslutningsvis måste jag svara på de två frågor som ställdes i början på krönikan. Visst kan man lita på SMHI men man ska alltid ta en prognos för vad den är. Att prognoserna aldrig slår in håller jag definitivt inte med om men visst kan prognoser slå fel.