Dagarnas längd varierar under året på grund av att jorden rotera runt sin axel och rör sig i en omloppsbana kring solen. Denna bana ligger i ett plan och benämns som ekliptikan. Jordaxeln lutar med 23,45 grader från den vinkelräta riktningen mot ekliptikan, vilket ger upphov till årstiderna.
Dagarna är som längst vid sommarsolståndet den 21 juni och som kortast 21 december då vintersolståndet infaller. Nu börjar t.ex. inte dagarna att minska/öka i längd både på morgon och kväll samtidigt exakt vid dessa tidpunkter. Det är ett par dagar då längden minskar på morgonen men ökar på kvällen och tvärtom. Dessutom är Sverige som bekant avlångt i nord-/sydlig riktning vilket också påverkar. Vid vinter-/sommarsolståndet är dagens längd i Malmö 7/17,5 timmar, Göteborg 6,5/18, Stockholm 6/18,5 och Östersund 4,5/20,5. Tiderna är grovt avrundade men de ger en uppfattning om att dagarna är längre i norr på sommaren och kortare på vintern relativt den södra delen av landet.
I Kiruna däremot är solen konstant över horisonten från slutet av maj till mitten av juli. För rättvisans skull så har de ingen sol från början av december till ett par dagar in på det nya året. Vi kan alltså sammanfattningsvis konstatera att vi nu sakta men säkert går mot ljusare tider i hela landet...